Annons
Nyheter

Uppstart för Sveriges första Birgit Sparre-sällskap

Den stora majoriteten av manliga författarsällskap fick Elisabet Frick att reagera. Nu startar hon ett sällskap åt Ulricehamnsbördiga författarinnan Birgit Th. Sparre, för att jämna ut mellan könen och sprida kunskap om en levnadsglad folklivsskildrare.
Åsundsholm • Publicerad 9 september 2021
Interimsstyrelsen i det nybildade Birgit Sparre-sällskapet (från vänster): Anita Fallstrand, Elisabet Frick, Agneta Sjöblom, Gun Ohlsson, Lena Tjäder, Anna Theander, Åsa Andersson, Ann-Margret Hilding, Agneta Gertonborn, Lisbeth Rosén. Första mötet hölls på Sparres tidigare hem Åsundsholm.
Interimsstyrelsen i det nybildade Birgit Sparre-sällskapet (från vänster): Anita Fallstrand, Elisabet Frick, Agneta Sjöblom, Gun Ohlsson, Lena Tjäder, Anna Theander, Åsa Andersson, Ann-Margret Hilding, Agneta Gertonborn, Lisbeth Rosén. Första mötet hölls på Sparres tidigare hem Åsundsholm.Foto: Lydia Andersson

I Sverige finns det hundratals litterära författarsällskap, sällskap för att hylla, minnas, uppmärksamma och forska om svenska författares liv och verk. Men bland de över hundra sällskap som listas på De litterära sällskapen i Sveriges hemsida, är endast 27 dedikerade kvinnliga författare.

Det är en av anledningarna till att Elisabet Frick, ny ordförande i Ulricehamns guideförening, nu har bestämt sig för att starta ett sällskap till författarinnan Birgit Sparres minne. Idén kom när hon genom jobbet sorterade ut föremål på Falköpings museum och kom över en tavla av författaren Gustaf Schröder.

Annons

– Jag blev nyfiken på honom så jag googlade och såg att han hade ett författarsällskap och att han skrivit tolv böcker. Då slog det mig, Birgit Sparre har skrivit över 30 böcker, självklart ska hon också ha ett sällskap.

Birgit Th Sparre på äldre dagar.
Birgit Th Sparre på äldre dagar.Foto: Okänd fotograf
”Hon träffade filmstjärnor, kungligheter och shejkar. Jag förstår inte hur hon tog sig in hos alla kända människor, hon måste ha charmat dem totalt.”
Elisabet Frick

Sagt och gjort, på sitt första möte som ordförande i guideföreningen sa Elisabet Frick till de övriga att sätta sig ner, för nu hade hon en idé. Och föreningen blev genast eld och lågor över förslaget.

Tanken är att sällskapet ska komma igång ordentligt under nästa år, men de har redan medlemmar från guideföreningen och intresserade föreningsmänniskor från trakten. Sparres dotter och barnbarn är hedersmedlem respektive hedersledamot. Även en kvinna från Göteborg har hört av sig med förfrågan om att få gå med.

– Hon hade hört talas om sällskapet och ville bli medlem. Hon tillbringade somrarna här som liten, och har träffat både Birgit och hennes mamma Signe.

Till Birgit Sparres 120-årsdag 2023 hoppas Elisabet Frick att sällskapet kan anordna en stor fest på Åsundsholm, gärna i 20-talsanda för att hylla Sparres första bok ”Ön av eld och lava”.
Till Birgit Sparres 120-årsdag 2023 hoppas Elisabet Frick att sällskapet kan anordna en stor fest på Åsundsholm, gärna i 20-talsanda för att hylla Sparres första bok ”Ön av eld och lava”.Foto: Lydia Andersson

Elisabet Fricks idé med sällskapet är att de ska ta upp en bok av Birgit Sparre varje år, och förutom föredrag och nyhetsbrev även anordna en stor fest i bokens anda.

– Hennes första bok gavs ut på 20-talet, så jag tänker mig en stor picknick à la 20-tal, med krocket, lindy hop och cocktails. Birgit tyckte om sådana fester, det står mycket om ”den nya jazzen” i första boken.

Vad tycker du är speciellt med Birgit Sparre?

– Hennes böcker är som en folklivsskildring. Hon reste mycket och skrev reseskildringar och beskrev människor hon mötte, hon träffade filmstjärnor, kungligheter och shejker. Jag förstår inte hur hon tog sig in hos alla kända människor, hon måste ha charmat dem totalt.

Vad betyder Birgit Sparre för Ulricehamn i dag?

– Jag tror att ulricehamnarna är stolta över henne. De flesta här vet nog vem hon är men de vet kanske inte så mycket om henne. Den generation som läst hennes böcker är lite på utgång, men alla läste dem när de var unga. Det ska bli roligt att få berätta om vilket fantastiskt liv hon hade, och allmänbilda lite.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons