Annons
Nyheter

Uppgörelse om ny Icabutik försenad

Ramavtalet mellan Ica och Ulricehamns kommun om den planerade stormarknaden på Ubbarp upphörde att gälla den 16 december.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2014

Men parterna är överens om att snarast skriva på ett ”tilläggsavtal”, som innebär att ramavtalet åter ska gälla.

Orsaken till att ramavtalet löpt ut är att det förväntade beskedet från Ica fastigheter om etablering på Ubbarp i Ulricehamn har försenats.

Annons

Därför ser sig nu Ulricehamns kommun och Ica tvingade att enas om ett tilläggsavtal.

Avtalet krävs för att det ramavtal som Ulricehamns kommun och Ica fastigheter enades om i somras, ska gälla också fortsättningsvis. Tilläggsavtalet handlar främst om villkoren för Icas beslutsprocess.

För närvarande väntar kommunen på ett utkast till ett sådant tilläggsavtal.

Det är det väntade beslutet från Ica fastigheter om att köpa fastigheten Ubbarp och bygga en stormarknad som dragit ut på tiden.

Enligt tidigare uppgifter skulle ett sådant beslut tas under hösten 2013. Men så har alltså inte skett.

Utan ett sådant beslut kan heller inte det förslag till avtal om att kommunen säljer fastigheten Ubbarp till Ica skrivas under. Samma sak gäller uppgörelsen om Ica-fastigheten, där ett stadsbibliotek planeras. Även här krävs ett formellt undertecknat avtal mellan de bägge parterna.

Icas ledning har tidigare på direkt fråga från UT sagt att man inte kommenterar när beslut i frågan ska tas eller annan information kring hur de hanterar ärendet som gäller stormarknaden. Först när beslut tagits, kommer information om detta att ges.

Ramavtalet mellan parterna, som tecknades sommaren 2013 klargör förutsättningarna för Icas eventuella satsning på Ubbarp.

I ramavtalet sägs att ett godkännande från respektive part ska vara klart senast den 16 december 2013. Annars betraktas ramavtalet som ogiltigt (”en nullitet”).

Det är eftersom ett sådant godkännande saknas från Ica som ett tilläggsavtal nu håller på att arbetas fram.

Annons

Vad betyder detta för fortsättningen, kommunchef Karl-Erik Claesson?

– Det är för tidigt att bedöma. Men det kan inte uteslutas att det kan ha effekt på tidsplanen för den fortsatta processen. Den består av flera delar, exempelvis detaljplaner, avtal med trafikverket et cetera. Det är viktigt att dessa går framåt och blir slutförda som planerat.

Enligt Karl-Erik Claesson var Ulricehamns kommun som uppmärksammade Ica fastigheter på att ramavtalet löpt ut, och att detta förhållande behövde hanteras.

Som en bilaga till ramavtalet från i somras finns ett förslag till försäljning av fastigheten Ubbarp till Ica fastigheter Sverige AB. Detta avtal är inte underskrivet av någondera parten.

I avtalet anges köpeskillingen (400 kronor/bruttoarera). Under punkten trafiklösning utmed väg 46 anges att Ica är med som delfinansiär. ”Ica är med och svarar för två miljoner kronor av kostnaden för en säker trafiklösning för genomförandet av byggnation på Området”.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons