Uports första artistsläpp – Carola klar: ”En av Sveriges största genom tiderna”

Uport har börjat presentera vilka artister som kommer spela i Ulricehamn i sommar.
Först ut: Carola Häggkvist.
– Jag tror att vi har hittat en fin mix för alla besökare, oavsett vad man gillar för genre eller typ av spelning, säger Johan Hammerlid, projektledare för Uport.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 21 februari 2023 • Uppdaterad 22 februari 2023
Carola Häggkvist kommer till Ulricehamn i sommar.
Carola Häggkvist kommer till Ulricehamn i sommar.Foto: Mikael Fritzon/TT

Uport är tillbaka i sommar efter ett fyra år långt uppehåll. Ulricehamns egna musikfestival hålls 4–5 augusti och nu har den första artisten presenterats: Carola Häggkvist.

– Det är en av Sveriges största artister genom tiderna. Det känns helt otroligt att få hit henne.

Uports festivalgeneral Sebastian Andersson:

– Att få hit Carola är riktigt mäktigt och att dessutom få äran att boka henne under 40 års-jubileet för ”Främling” känns fruktansvärt privilegierat. Det är ändå en av Sveriges största artister genom tiderna vi snackar om. Att hon selektivt väljer Uport värmer. Det kommer garanterat bli något av det häftigaste Uportpubliken har sett vid Åsundens strand, hur taggad är man inte på en timmes allsång?

Carola slog igenom när hon 1983 vann Eurovision med Främling. 40-årsjubileet är anledningen till att hon ger sig ut på vägarna i år. Vissa spelningar kommer att fokusera på rock, andra på gospel och musikal. Under sommarens turné, där Ulricehamn alltså är ett av stoppen, blir det dock fokus på det som de flesta förknippar med Carola – pop och vinnarlåtar från Melodifestivalen.

– Jag är så extremt glad över turnéerna. Det känns som om jag befinner mig i en kreativ kanot på väg ned för en forsande älv som just har haft islossning, säger Carola till TT.

Framöver kommer Uport presentera nya artister varje vecka.

– Jag kan inte avslöja mer just nu. Men jag kan säga att vi är mer än stolta och har fått ihop ett jättebra program. Jag tror att vi har hittat en fin mix för alla Uport-besökare, oavsett vad man gillar för genre eller typ av spelning, säger Johan Hammerlid.

Hur har arbetet med att boka artister varit nu efter pandemin?

– Det har varit lite speciellt. 2022 var lite som en flaskhals och många stora artister började ge sig ut på vägarna och turnera. Nu är artisterna lite mer selektiva och vissa spelar inte alls. Men vi har varit ute i god tid och fått ihop en fantastisk lineup.

Sebastian Andersson är inne på samma sak:

– Artistbokningen i år har varit riktigt utmanande och komplicerad av flera anledningar. Vi har gjort några kullerbyttor och frivolter men till slut tror jag vi får klappa oss på axeln och säga att vår fingertoppskänsla har lett oss rätt. Det är en lineup jag är stolt över och som jag vet kommer leverera livemusik, ett sjukt drag och minnen.

Uport sålde Early bird-biljetter innan nyår och försäljningen har gått långt över förväntan, berättar Johan Hammerlid.

– Vi hade ingen aning om det skulle flyga och om folk var intresserade. Men det har varit stort intresse och många litar på att det blir bra, även innan de har sett vilka artister som kommer.

Uports festivalgeneral Sebastian Andersson.
Uports festivalgeneral Sebastian Andersson.Foto: Elin Thornberg
”Det kommer garanterat bli något av det häftigaste Uportpubliken har sett vid Åsundens strand.”
Sebastian Andersson
Foto: Claudio Bresciani / TT
Foto: Claudio Bresciani / TT
Eddie JonssonSkicka e-post
Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.