Annons
Nyheter

Underhållare med hjärnkoll

– Det kändes ungefär som leverpastej.
Så beskriver kirurg och författare Nisse Simonson känslan av att sticka fingret i en mänsklig hjärna.
Inför entusiastisk publik berättade han igår om detta märkliga organs påverkan på vår kropp.
Nyheter • Publicerad 4 april 2013
Föreläsningen lockade till skratt.Foto: 
- Hur många har testat sitt psyke genom att ringa kundtjänsten på Telia?Nisse Simonson bjöd på många skratt under sin föreläsning om hjärnan. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Den frågan hoppades många få svar på när Nisse Simonson besökte Tingsholmsgymnasiets aula igår.

Vi svenskar är världens friskaste folk, men samtidigt världens sjukaste. Rent fysiskt mår vi relativt bra, men den psykiska ohälsan är ett stort problem. När det kommer till sjukskrivningar ligger vi i topp i jämförelse med resten av världen.

Annons

Något enkelt svar på frågan om hur detta går ihop finns inte, men Nisse Simonson tror att mycket beror på attityd och att de yngre generationerna är bortskämda.

– Jag tror att mycket kan ligga i att vi gullar för mycket med våra barn. De växer upp och tror att livet ska vara en seglats. Men livet är upp och ner, vi måste lära oss det. Jag vill få folk att inse att det kan vara motvind, kallt och jävligt i livet. Optimisten vet att våren kommer men pessimisten tror aldrig att det blir vår igen.

Enligt Nisse Simonson är hjärnan kroppens allra märkligaste organ, och den har därför fått åtnjuta mycket av hans uppmärksamhet. 40 års kirurgiverksamhet och sju böcker om hjärnan har han bakom sig och han har många teorier till varför vi är olyckliga. Teknikstress, för många valmöjligheter och att dagens unga blir ”curlade”, det vill säga får vägen sopade framför sig. Även media bär skuld, tror han.

– När jag var barn var det dagsnyheter kvart över ett. Sen stängde man av radion. Det var inget ständigt sorl av elände som det är i dag, säger han.

Men mycket handlar om hur man väljer att se på livet. Lycka är inte att skrapa fram en miljonvinst på Lotto, utan de små sakerna. Som att sitta med ett sovande barnbarn i knäet. Det kunde många i publiken hålla med om.

– Om vi inte kan plocka fram de små positiva minnena blir vi inte lyckliga.

I vår hjärna gömmer sig 100 miljarder nervceller, 10 000 kopplingar däremellan och 100 olika signalsubstanser.

– På hur många olika sätt kan en Ulricehamnshjärna lära, känna och uppleva? frågar Nisse Simonson ut i publiken.

Möjligheterna är oändliga. Och hur vi upplever livet påverkar vår formbara hjärna.

– Varje tanke påverkar våra celler och vårt immunförsvar. Om du ältar något tillräckligt mycket så blir det sanning. Då kan du bli deprimerad.

Annons

Lever du som du lär?

– Nu gör jag det. Men jag har jobbat som kirurg och jobbat 70 timmar i veckan. Det var inte hälsosamt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons