Ulricehamns unga dricker mindre
– Det är väldigt glädjande siffror för årskurs nio, något sämre för årskurs två i gymnasiet, men om man jämför med riket är det fortfarande bra siffror, säger kommunens drogförebyggande samordnare Per Ebenfeldt.
Undersökningen om ungdomars drogvanor görs med jämna mellanrum av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Den riktar sig till ungdomar i klass nio och årskurs två på gymnasiet.
Per Ebenfeldt är speciellt glad över låga siffror vad gäller tidig tobaks- och alkoholdebut. Ulricehamn är, tillsammans med Tranemo, den kommun som har den lägsta siffran i regionen vad gäller tobaksdebut för elever som är tretton år eller yngre. Även andelen som röker i årskurs nio är lägre än för regionen i stort.
Detta är bra eftersom det enligt Per Ebenfeldt finns en stark koppling mellan tidig alkoholdebut och andra typer av riskbeteende, som drogmissbruk.
Han ser de positiva siffrorna på högstadiet som ett resultat av kommunens mångåriga satsning på föräldrastödsprogrammet Effekt. Programmet handlar bland annat om att rikta sig till högstadieelevernas föräldrar och visa på kopplingen mellan tidig alkoholdebut och andra typer av normbrytande beteende. Dessutom uppmanar man de vuxna att enas kring en attityd till alkohol. Detta kan i sin tur stödja enskilda föräldrar, som kan hänvisa till en gemensam överenskommelse i klassen.
– Vi vet från andra kommuner som har jobbat så här att det får effekt. Med den här betoden har man halverat ungdomsdrickandet under en period på mellan fem och sju år. Det är den tidsintervallen vi snart är uppe i.
Samtidigt finns det delar av resultatet som inte är lika positiva, som att alkoholkonsumtionen är högre i årskurs två på gymnasiet.
– Det kan bero på att metoden inte används på gymnasiet. Föräldrarna tar därmed inte heller tydlig ställning i frågan, säger Per Ebenfeldt.
Vad gäller användningen av narkotika har han upplevt att den har varit relativt stor den sista tiden i Ulricehamn. Men ändå visar resultatet av undersökningen på en låg användning i Ulricehamn, och liknande resultat som för alkoholanvändningen. Användningen av narkotika i årskurs nio är bland den lägsta i regionen. Användningen ökar till årskurs två på gymnasiet men är ändå lägre än snittet i regionen.
– Vi har vår beskärda del här i Ulricehamn, men vi har det ändå bra i förhållande till snittet i riket.