Nyheter

Ulricehamns bleck på väg köpa norsk konkurrent

Förpackningsföretaget Emballator Ulricehamns bleck är på väg att köpa en norsk konkurrent.
– Det pågår förhandlingar, säger bolagets vd, Gunnar Lindberg.
Nyheter • Publicerad 18 december 2014

Företaget som Ulricehamns bleck är intresserat av heter Skanem Moss AS (AS står för aktiesällskap) och enligt uppgifter i norsk press har bolagets styrelse beslutat sälja det till Emballator Ulricehamns bleck AB.

Enligt Gunnar Lindberg finns en avsiktsförklaring mellan parterna, där målet är att Ulricehamns bleck köper, men inte själva företaget.

– Vi vill köpa tillgångarna, som maskiner, varulager, kundreskontra med mera, och tanken är att sedan fortsätta verksamheten men på annan ort, säger han.

Är annan ort Ulricehamn?

– Det är två parter som ska komma överens. När vi vet hur det blir, kommer vi att kommunicera det.

Om ni köper tillgångarna i Norge blir det inte mycket kvar där att ha verksamhet med?

– Nej, och jag tror att de anställda har varslats om att det eventuellt blir en nedläggning. Men det är alltså inte vi som lägger ned företaget.

Enligt Gunnar Lindberg har det skett flera liknande affärer inom förpackningsbranschen under senare tid:

– Jag tror man ska se det som en del i en pågående strukturrationalisering inom branschen. I dag är det för många bolag som slåss på samma marknad.

”Bleckan” i Ulricehamn tillverkar metallförpackningar, där burkar är den dominerande produkten. Samtidigt pågår i samhället en konvertering från plåt- till plastburk.

Vad har detta inneburit för Ulricehamns bleck?

– Vi har klarat det bra och både lyckats ta nya marknadsandelar och komma in på nya marknader, säger Gunnar Lindberg, som tillträdde som vd för ”Bleckan” så sent som i oktober i år.

Emballator Ulricehamns Bleck AB på Hesters industriområde ingår i Emballatorkoncernen och tillverkar metallförpackningar till färg- och kemiindustrin samt livsmedelsbranschen. Metalldivisionens huvudkontor ligger i Ulricehamn.

Emballatorkoncernens ägare är Herenco, ett småländskt familjeföretag i fjärde generationen. Företaget omsätter totalt cirka tre miljarder kronor och har 1 700 anställda. Herenco har som ägare verksamhet inom ytterligare fem affärsområden bredvid Emballator, bland andra Hallpressgruppen, där Jönköpings-Posten och nio andra lokaltidningar ingår.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.