Ulricehamnare med i populära matprogrammet: ”Skräckblandat”
Kikade du på premiären av den tolfte säsongen av Sveriges Mästerkock i onsdags? Då fick du också se ulricehamnaren Fredrik Målberg tända på grillen framför den hårdföra juryn.
– Jag brukar inte vara nervös. Men i detta fallet var jag det, det var lite skräckblandade känslor. Matlagning ligger mig varmt om hjärtat, det är ett sätt för mig att meditera och koppla av från annat. Så det kan vara lite känsligt, att folk ska tycka nåt om det du lagar, säger Fredrik Målberg, som förutom att jobba som civilingenjör och engagera sig i UIFK också driver ett grillcateringföretag.
Det var hans två söner som anmälde honom till uttagningen, som bestod av flera steg. Utöver flera intervjuer ingick en provlagning inför produktionens egen jury innan det vankades showtime för mästerkockarna.
Vad serverade han dem då? Jo, saltbakad grillad rotselleri, salviafylld ravioli och grillad lammytterfilé, toppat med citrongräddsskum, friterade rotfrukter och salvia.
– Jag fick bra hjälp av min svägerska, som är fantastisk med recept. Hon bollade fram lite olika, så satte ihop något bra av det. Sen var det provlagning ett antal gånger inför kritiska vänner som fick säga vad de tyckte, säger Fredrik
Vännernas goda utlåtanden till trots, var juryn inte lika lättcharmad. De ställde sig nämligen skeptiska till hans val att använda sig av en så kallad sous vide-teknik vid tillagningen.
– Att sous vida ädla detaljer som lammfilé i det här fallet, för mig är det ett big no no, sade Tom Sjöstedt, som påstod sig sakna grillsmaken på köttet.
Han fick också medhåll av sina två kockkollegor.
– Med din presentation och med alla dina prylar så längtar man efter grillsmaken på lammet. Och den finns inte överhuvudtaget. Jag kan inte säga ja, det blir ett nej, sade Mischa Billing som därmed satte spiken i kistan för Målbergs fortsatta medverkan i programmet.
Och själv var han inte sen med att instämma i juryns åsikter.
– Nervositeten och stundens allvar gjorde att man gjorde några missar. Men framför allt var det svårt med tidspressen, man hade bara drygt 40 minuter på sig, säger han och tillägger:
– De har framför allt rätt i det här med grillningen, jag borde ha grillat hårdare. Men jag hade inte tillräckligt med tid eller fokus för det.
Trots att Målberg fick nej av juryn har det inte tagit bort glöden från hans passion.
– Jag lagar fortfarande mat hela tiden, både privat och i jobbet. Och det tänker jag fortsätta göra.
Vad tar du med dig från programmet?
– Massor. Bara det att ställa sig framför tv-kamerorna var väldigt intressant. På tv ser det ut som att det inte är så mycket folk. Men det sitter mellan 40 och 50 människor och tittar, och det flyger kameror överallt. Så det var jättespännande och roligt att se hur det fungerar.
Skulle du kunna tänka dig att ställa upp igen?
– Jag vet inte. Det var en rolig grej, kanske att jag skulle kunna tänka mig att göra det igen men det vet jag inte om jag ska. I så fall skulle jag grilla mer och fler saker.
Fredriks grilltips
• Det finns två grillsäsonger, en på vintern och en på sommaren.
• Du kan grilla i princip allt, det är bara ett sätt att tillaga, precis som att använda ugn spis eller stekpanna. Det ger en i många fall bra touch med röksmak.
• Var inte rädd för att grilla köttet lite hårdare på insidan och låt det vara lite mer rött eller rosa på insidan.
• Det finns massor av grönsaker som är goda att grilla också. SOm rotselleri till exempel.