Ulricehamn har bra turismstrategi
Att ha en turiststrategi i kommunen blir allt viktigare när turismnäringen växer. En turismstrategi hjälper kommunen att ta hänsyn till hur turismen påverkas när man fattar beslut i vardagen, oavsett om det handlar om bygglov, belysning av gator, parker och torg eller planering av nya vägar.
– Fler än nio av tio kommuner säger att turism-näringen kommer vara viktigare för att skapa arbetstillfällen om fem år än vad den är idag. Att Ulricehamn kommun har en turismstrategi är en bra grund för att få turismnäringen i kommunen att växa, säger Eva Hedenström, vd på FörTur.
På Turistbyrån i Ulricehamn håller Sofia Lennström, som varit turistchef under 2010, med.
– Bland politiker ser man turismen som en av de viktigare inkomstkällorna för kommunen. Vi har så pass mycket att erbjuda här: natur, längdskidor, utförsskidor, shopping, cykling och en massa annat. I framtiden kommer den att bli förmodligen att bli ännu viktigare och då gäller det att förvalta den rätt.
Vad har vi för en turismstrategi egentligen?
– Vi har en affärsplan som bygger på ett uppdrag från kommunen vilket innefattar bland annat att driva och arbeta med turistfrågor. Vi är även inbjudna till de plangruppsmöten som tar upp våra frågor, så vi får ju tycka till om allt som rör oss.
Var inom turismen kommer jobben i framtiden i vår kommun?
– Många öppnar bed & breakfast, boende med kvalité. Oftast är det ju enskilda personer, så de har inte så många anställda, men just det här med kvalité och unika upplevelser tror jag på, säger Sofia Lennström.
Turismnäringen i Sverige omsätter på ett år 252 miljarder kronor, varav utländska besökares konsumtion i Sverige står för 93,5 miljarder. Turismnäringen bidrar till 159 000 arbetstillfällen motsvarande heltid.