Annons
Nyheter
Förra året fick ulricehamnarna en skattereduktion på 36 miljoner kronor för tjänster som utförts i hemmet.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2011
David Claesson har fullt upp sedan han startade sin städfirma i september förra året.
David Claesson har fullt upp sedan han startade sin städfirma i september förra året.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Nytt badrum, några timmars barnpassning eller storstädning hemma – ulricehamnarna var flitiga användare av Rot- och Rut-avdragen förra året. Totalt beviljade Skatteverket en skattereduktion på 33,5 miljoner kronor för Rot-avdrag (reparation, ombyggnad, tillbyggnad) och 2,5 miljoner för Rut-avdrag (renhållning, underhåll, tvätt). De flesta av dessa, 2 815 personer, har utnyttjat Rot-avdraget. 724 privatpersoner har anlitat företag till städning och liknande hushållsnära tjänster.

Tidigare var det upp till kunden att ansöka om reduktion hos Skatteverket. Sedan januari 2010 gäller den så kallade fakturamodellen, som innebär att den privatperson som köper en hushållstjänst kan komma överens med företaget om att betala halva avgiften för arbetet. Det blir då upp till företaget att ansöka om resten av pengarna hos Skatteverket.

Annons

I takt med att allt fler utnyttjar avdragen startas fler och fler tjänsteföretag. Ett av dessa är Citrus städ i Ulricehamn. Företaget bildades i september förra året och drivs av David Claesson. Hans uppfattning är att allt fler privatpersoner anlitar städning.

– Jag har jobbat i stort sett heltid sedan jag startade. De flesta uppdrag får jag genom rekommendationer, att någon jag har jobbat för pratar med andra som i sin tur vill anlita mig, säger han.

Efter studenten jobbade David Claesson fem år som anställd på olika städföretag. Han kände snart att han ville starta ett eget företag.

Hur ser den typiska kunden ut?

– Den typiska kunden är en stressad barnfamilj där båda vuxna jobbar mycket. Man vill prioritera att vara med barnen när man är ledig i stället för att slösa bort kanske en halv dag på att städa huset. Tiden är väldigt värdefull för dem, säger David Claesson.

Utan Rut-avdraget tror han att många skulle dra sig för att anlita städhjälp.

– De flesta som anlitar mig är familjer som inte har överdrivet med pengar, utan avdraget skulle de som behöver tjänsten mest inte ha råd, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons