Nyheter

Ulricehamn - en säker sommarstad

Sommarbrotten minskar i Ulricehamn.
Kanske för att tjuvarna befinner sig någon annanstans.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2013

Tittar man tio år tillbaka i tiden har de typiska sommarbrotten, cykel-, båt- och fickstölder, minskat i Ulricehamn. Men enligt kommissarie Stefan Gustafsson är det inte bara sommarbrotten som blivit ovanligare i kommunen.

– Överhuvudtaget så kan man se att anmälda brott i Ulricehamn har minskat över tid. När det gäller fickstölder och cykelstölder så går det upp och ner, säger han.

Det är vanligast att råka ut för fickstölder i de centrala delarna av Ulricehamn, kring bankomater och i matvaruaffärer. Hittills i år har polisen fått in åtta anmälningar om fickstölder. Siffran för samma period förra året är 22.

Många fickstölder begås av organiserade grupper som åker runt i hela Sverige. En minskning av brotten i Ulricehamn kan helt enkelt bero på att tjuvarna befinner sig på en annan ort.

Stefan Gustafsson tror även att polisens arbete gett resultat. Ett antal plånboksstölder i kommunen har tidigare kunnat kopplas till organiserad brottslighet och några personer sitter i nuläget fängslade.

Även cykelstölder kan vara del av organiserad brottslighet, men det vanligaste är att gärningsmannen är någon som är i behov av transportmedel. Att stölderna minskat kan bero på att cykelägare låser sina cyklar bättre nuförtiden, men när det gäller cykelstölder är mörkertalet stort. De som inte har en ny och försäkrad cykel anmäler ofta inte stölder, så det egentliga antalet drabbade cykelägare är oklart.

Båtstölder har legat på ungefär samma nivå de senaste tio åren, men stölder ur båtar har varit ovanliga i år.

– Åsunden är ju en relativt stor sjö med många båtar och Ulricehamn brukar vara drabbat av inte bara stölder av båt, utan stölder ur båt. Det har legat högt tidigare, men det gör det inte i år, säger kommissarie Stefan Gustafsson.

Han tror att minskningen av stölder ur båtar kan bero på att säkerheten i hamnen har ökat, att det blivit svårare att ta sig in i båtarna och att många båtägare blivit bättre på att tömma båtarna på värdesaker.

– Det kan också bero på att vi inte har några båttjuvar i kommunen, säger han.

Håll dina tillhörigheter under särskild uppsikt vid trängsel, till exempel i butiker, på caféer och restauranger och i kollektivtrafiken.

Håll din väska framför kroppen. Ha inte värdesaker i ytterfacken.

Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

Ha extra uppsikt över dina saker om en okänd person försöker distrahera eller hjälpa dig. Många fick- och bagagetjuvar använder sig av en avledande manöver, som att spilla något på dig, medan en medhjälpare passar på att ta din plånbok eller väska.

Skydda koden när du använder kort.

Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.

Blir du ändå bestulen är det bra att ha dina föremål märkta med personnummer. Det ökar möjligheterna att få tillbaks dina saker och underlättar Polisens arbete.

Källa: Polisens webbplats

Lisa Jalakas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.