Nyheter

Ulricehamn avkopplat efter omfattande fiberkabelbrott

Under måndagsförmiddagen skadades Ulricehamns energis huvudkabel till fibernätet. Kommunen drabbades och fler än 60 företag var under måndagskvällen fortfarande utan internetuppkoppling.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2013

Klockan 10.48 måndag förmiddag började det lysa rött hos Ulricehamns energi. Larm efter larm gick runt om i kommunen.

– Vi insåg ganska snabbt att något stort var fel, säger Bengt-Göran Andersson, som är IT- och bredbandschef på UEAB.

Felet var att huvudkabeln för fibernätet i Ulricehamns kommun grävts av i samband med motorvägsbygget för riksväg 40. Brottet låg faktiskt bara några hundra meter norr om UEAB:s kontor.

– Kabelröret och kabeln har sågats av med ett snitt så någon har gjort ett stort misstag här. Att kablar grävs av är inte helt ovanligt men det här ska egentligen inte kunna hända. Röret är tydligt i marken på ett djup på en meter och 80 centimeter och markerat på alla kartor, säger UEAB:s vd Per Ingloff.

Den avgrävda kabeln drabbade Ulricehamns kommun, mellan 60 och 100 av energibolagets företagskunder och drygt tvåhundra privatkunder. Bland annat gick det under nästan tre timmar inte att ringa till kommunens växel. De drabbade företagen har varit helt avskurna från omvärlden vad gäller e-post och internet.

– Dessutom har kabel-TV:n inte fungerat i Ulricehamn och sådant vet vi av erfarenhet skapar en hel del irritation, säger Per Ingloff.

UEAB jobbade under måndagen på två fronter. Man försökte koppla om så mycket som var möjligt för att få igång de allra viktigaste delarna, bland annat kommunens system. Samtidigt har man jobbat med ett laga den avsågade fiberkabeln.

– Det är ett arbete som kommer pågå i skift under hela natten mot tisdag. På tisdag förmiddag hoppas vi att alla kunder har en fungerande uppkoppling igen, säger Bengt-Göran Andersson.

Fredrik Nilströmer, som är verksamhetschef för IT på Ulricehamns kommun, vet inte med sig att något allvarligt inträffat under tiden då kommunen var nedkopplad.

– Vår säkerhetssamordnare har noggrant gått igenom alla risker och de är på måndagskvällen identifierade. Vi har nu en bra beredskap om till exempel trygghetslarm och larm på boenden inte fungerar under natten, sade Nilströmer vid 17.30 på måndagen.

Ansvarsfrågan och frågan om ersättning var inget som hade behandlats närmare under måndagen som gick åt till mer akuta åtgärder.

– Det här är sådant som inte ska hända men som tyvärr ändå gör det. Som tur är så är det sällan, säger Bengt-Göran Andersson.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.