Annons
Nyheter

Tvingas flytta efter yxattack

Efter attacken med yxor mot deras hus i Dalum, har Jan Bromanders fru sett sig tvingad att flytta tillsammans med parets sexåriga dotter.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014
?Det är för jäkligt att andra ska få styra ens liv på det här sättet?, säger Jan Bromander i Dalum, som nu ska sälja sitt hus efter yxattacken i somras.
?Det är för jäkligt att andra ska få styra ens liv på det här sättet?, säger Jan Bromander i Dalum, som nu ska sälja sitt hus efter yxattacken i somras.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

I tisdags var Jan Bromander i Skövde för att i egenskap av målsägande berätta om händelsen i somras, då någon eller några kastade två yxor mot deras hus.

Rättegången gäller åtal mot en grupp djurrättsaktivister som är misstänkta för en rad attentat mot minkfarmare i Skaraborg samt mot deras anhöriga.

Annons

– Det är för jäkligt att andra ska få styra ens liv på det här sättet. Jag ser dem som terrorister, säger Jan Bromander.

Att hans systerson tidigare hade startat en minkfarm i trakten av Skara, är den troliga förklaringen till yxattacken, menar han.

Dagen efter att han varit i rätten träffar vi honom i Tvärred, där han jobbar i skogen. Han minns tydligt den där dagen i slutet av juli, då yxorna kastades mot huset.

Det var strax efter klockan tre på natten, som han hörde ett ljud som lät som att glas krossades.

– Först trodde jag det var katten som vält en blomkruka, säger han.

Då han såg yxan på golvet och det krossade fönstret tänkte han direkt att det var en attack av djurrättsaktivister.

– De har terroriserat min systersons familj genom att elda upp deras garage, en MC, en bil samt ett lager med ved, säger han.

Hans misstanke bekräftades då ytterligare en yxa påträffades utanför huset. På skaftet var orden ”Minkfarmare = död” inristade.

Jan Bromanders fru och deras sexåriga dotter var inte hemma vid händelsen. Då han berättade om attacken tog hans fru mycket illa vid sig.

– Hon blev rädd. Hade yxan kastats in i rummet bredvid, hade den hamnat i vår sexåriga dotters säng.

Annons

Till följd av attacken ska familjen flytta. Hans fru flyttade redan före jul till annan adress tillsammans med dottern. Jan Bromander bor kvar i huset i Dalum med två äldre söner, i väntat på att huset kan säljas.

– Det är en mycket jobbig situation. Då ens familj mår dåligt, mår man själv jobbig. Det som här är för jäkligt, säger han.

Hur mår din fru i dag?

– Hon känner sig tryggare. Men inte helt och hållet. Även om några nu är åtalade, så finns det andra som håller på med samma sak.

Hans systerson driver minkfarmen vidare, trots hoten och trakasserierna.

– Jag har sagt till honom att han inte ska ge efter för sådana där.

Slutplädering i rättegången är om två veckor. Vid rätten i tisdags mötte Jan Bromander de åtalade, öga mot öga.

– Bra att få se vad det var för typer. De tittade mot mig, men sedan vek de ner blicken, säger han.

– Jag hoppade det blir fällande domar med långa fängelsestraff.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons