Annons
Nyheter

Tvärreds skola i stort behov av ny ventilation: ”Har inte tillräcklig kontroll”

Sedan flera år tillbaka har det varit problem med ventilationen på Tvärreds skola, vilket riskerar att leda till vite.
Nu har förvaltningen beviljats 6,4 miljoner kronor för ett nytt ventilationssystem.
Tvärred • Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 9 mars 2022
Under kalla vinterdagar är det extra kallt inne i klassrummen på Tvärreds skola. Något som förvaltningen nu vill åtgärda. ”Ventilationen har varit ett bekymmer för alla här i huset, så det är jättebra att de åtgärdar det”, säger Annika Salomonsson, lärare och facklig representant för Lärarförbundet.Foto: Pernilla Rudenwall

Kalla lokaler på vintertid och vädringsbehov på sommartid. Så har situationen för personal och elever på Tvärreds skola sett ut de senaste åren. Anledningen är att det ventilationssystem som sattes in då skolan renoverades inte har varit tillräckligt effektivt.

– Det finns ventilation men den fungerar inte tillräckligt bra. Det påverkar i att vi inte har den lufttillströmning vi behöver och att det blir väldigt kallt på vintern, säger Ulrika Carnmo, rektor för Tvärreds skolområde.

Annons

– Det har förekommit problem med huvudvärk, men om det beror på detta eller andra orsaker vågar jag inte säga. Det jag vet är att vi behöver byta system.

Ulrika Carnmo är rektor för Tvärreds skolområde och hon har länge varit medveten om de problem som ventilationen medfört. ”Nu börjar det bli akut. Det är dags för detta.”Foto: Pernilla Rudenwall

Annika Salomonsson är lärare och facklig representant för Lärarförbundet, och hon håller med om att ventilationen har inneburit besvär för personal.

– Det största besväret vi har är att temperaturerna är väldigt varierande. Sen har vi märkt att vi måste vara noga med att öppna fönster och vädra för att få in ny fräsch luft i klassrummet. Men det största bekymret har varit då vi har haft det väldigt kallt.

”Ska man vara lite självkritisk har det kanske gått lite väl många år innan man gjorde något åt det.”
Jörgen Lidenfors, enhetschef

Ansvaret för driften av skolan ligger på kommunens enhet för fastighetsskötsel. Jörgen Lidenfors, som är enhetschef på förvaltningen, fick kännedom om situationen när han tillträdde för två år sedan. Han förklarar att det system som finns i Tvärred i dag sattes in på 1990-talet, då det var populärt med en typ av ventilation där luften drogs genom källaren där det var meningen att den skulle värmas upp.

– Senare kom man på att källaren inte blir varm automatiskt, så det fungerade helt enkelt inte. Jag har varit på flera skolor som har samma system och jag har aldrig varit med om att det fungerar, säger Jörgen Lidenfors.

För att lösa problemen har flera åtgärders gjorts. Bland annat har värme satts in i källaren i efterhand, men Jörgen Lidenfors menar att det inte har räckt.

– Det har varit problem till och från hela tiden. Vi vet ju inte om det är bra från ena dagen till den andra. Jag tycker inte vi har tillräcklig kontroll på det, vi kan inte säga att vi har bra luft varje dag.

Jörgen Lidenfors, enhetschef för fastighetsskötsel på Ulricehamns kommun.Foto: Lydia Andersson

På grund av problemen har skolan inte kunnat få en godkänd OVK – obligatorisk ventilationskontroll – vilket för två år sedan ledde till att enheten riskerade böter. Det fick Jörgen Lidenfors att ta tag i frågan för att hitta en lösning.

– Ska man vara lite självkritisk har det kanske gått lite väl många år innan man gjorde något åt det. Men det kostar mycket att åtgärda, det är väl det som har bromsat det egentligen.

För att få medel till ett nytt system har förvaltningen därför ansökt om 6,4 miljoner kronor av kommunstyrelsen, som röstade igenom förslaget i torsdags. Förhoppningen nu är att ett nytt ventilationssystem ska kunna börja installeras under höstlovet.

Investeringen rör både skolbyggnaden, förskolan och idrottshallen, och om projektplanen hålls beräknas installationen bli klar under våren 2022.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons