Nyheter

Två skolor räddas kvar i nytt S-förslag

Vegby skola blir kvar och samordnas med Tvärreds skola samtidigt som Dalums skola behålls. Men Marbäcks skola avvecklas. Så ser ett nytt förslag från Socialdemokraterna i Ulricehamns ut inför fullmäktiges möte på måndag.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2013

Det är den starka opinionen samt de konkreta förslag som enskilda och grupper lagt fram, som fått Socialdemokraterna att komma fram till sitt nya förslag.

Partiet presenterade detta i fredags, tre dagar innan kommunfullmäktige ska behandla ärendet som rör skolstruktur utanför tätorten.

Hittills har Socialdemokraterna försvarat ursprungsförslaget att lägga ner de tre skolorna i Dalum, Vegby och Marbäck. Nu backar man alltså med förslaget att skolorna i Vegby och Dalum ska behållas, men Marbäcks skola avvecklas.

Den starka opinionen i frågan är en förklaring, enligt Inga-Kersti Skarland, gruppledare för partiet samt S-ledamoten Matthias Nordgren.

– Självklart har vi tagit till oss av alla de mejl, insändare och inlägg på sociala medier som kommit fram. Framför allt har vi tagit till oss av de konkreta synpunkter och förslag till lösningar som enskilda och grupper har presenterat. Samtidigt har vi funderat för att nu landa i detta förslag, säger Inga-Kersti Skarland.

Att ni lägger fram ett nytt förslag endast några dagar innan ärendet ska upp till beslut kan uppfattas som ett desperat försök att gå en stark opinion till mötes.

– Självklart har vi lyssnat och tagit till oss. Men detta är process som tar tid. Så länge vår partigrupp inte tagit beslut om något annat har vi utåt sett försvarat den inställning vi haft. Det förslag vi nu presenterar är självklart inget vi kom på igår, det är något som vi jobbat fram under en tid, säger Inga-Kersti Skarland.

– Argumenten vi tidigare hade för nedläggning går även att tillämpa i det förslag vi nu lägger, säger Matthias Nordgren.

I ett debattinlägg i UT den 3 januari skrev du, Matthias Nordgren, att det ”vore ett hot mot demokratin” om några insändarskribenter i kraft av sina utspel skulle ändra på en färdriktning som beslutas av folkvalda. Står du fast vid det i dag?

– Ja, det gör jag. Men sedan jag skrev det har vi fått till oss väldigt mycket synpunkter och förslag, inte minst via sociala medier. Utifrån denna opinion har jag fått en djupare förståelse för den här frågans inneboende sprängkraft. Vi ändrar oss inte för att folk vill det utan för att detta är vad vi tror är det riktiga. Den sista tidens debatt har varit viktig för vårt arbete i partiet.

Under torsdagskvällen hade de tre allianspartierna i Ulricehamns kommun ett möte och frågan om skolan var då ett självklart inslag.

Men någon lösning i form av en ny gemensam linje har ännu inte presenterats. Vilket innebär att ursprungsförslaget från kommunstyrelsen ligger kvar. Alltså att lägga ner de tre utpekade skolorna.

Roger Wilhelmsson, gruppledare för Moderaterna, ville under fredagen inte närmare kommentera den uppkomna situationen.

– Frågan diskuteras, mer kan jag inte säga just nu.

Vad händer inför måndagens sammanträde med kommunfullmäktige?

– Det är inga planerade möten under helgen. Men folk pratar med varandra hela tiden. Det tror jag sker inom samtliga partier.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.