Nyheter
Unge Stefan Nilsson från Timmele var redan i fjol en skicklig skogsman. Nu har han avancerat ytterligare och erövrat två SM-tecken.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2010
Stefan Nilsson vann igen. Den här bilden togs vid förra segrarna i Elmia Skog.
Stefan Nilsson vann igen. Den här bilden togs vid förra segrarna i Elmia Skog.Foto: Bernt Carlsson

Det var vid tävlingar i Älvdalen i helgen som Stefan visade sin förmåga när det gällde först SM i skog i allmänhet.

– Där tävlar man i elva olika kategorier och resultaten av dessa slås samman, förklarar vinnaren Stefan.

Exempel på de olika inslagen är att så snabbt, effektivt och i vissa fall så elegant som möjligt är att använda maskiner, både skotare och skördare och förstås motorsåg.

Det gäller också att kunna räkna ut hur många kubikmeter som ryms inom ett visst område, att kunna såga stockar som ligger på mark och är upphöjda i ställningar.

Snabbt och effektivt skall man även kunna bedöma vilka träd som skall gallras eller röjas.

Detta och mer till ingick i den sammanlagda tävlingen om svenska mästerskapet i skog.

Segrare var således Stefan Nilsson från Timmele. Han vann även i fjol i en tävling arrangerad av Elmia skog, men då gällde det skolklassen, där Stefan just utgången från naturbruksgymnasiet i Svenljunga. I år handlade det om SM-klassen.

Ytterligare ett SM-tecken fick han med sig, då i sällskap med ”parsågaren” och tidigare skolkamraten Anders Andersson från Färgelanda. Här rörde det sig om att så snabbt som möjligt kapa en stock som var fäst i en ställning en meter upp i luften.

Här var redskapet en gammaldags tvåmans timmersåg.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.