Nyheter

Två killar döms för våldtäkt

Två killar döms för våldtäkt mot barn efter att ha haft samlag med en tjej då hon var under 15 år.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2014

Den äldre av de båda killarna döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Den yngre döms till 150 timmars ungdomstjänst. Båda ska betala ett skadestånd till offret på 140 000 respektive 115 000 kronor.

Händelsen inträffade i Ulricehamns kommun under förra året. Båda killarna har erkänt att de har haft sex med offret, först den äldre av dem två gånger och senare den yngre en gång, allt samma kväll och natt. Båda har dessutom sagt att de visste att hon var under 15 år.

Dock förnekar båda killarna att de har gjort något brottsligt. Bland annat hänvisar de till att det inte är så stor skillnad i ålder mellan dem och tjejen, samt att tjejen var med på att ha sex.

Tingsrätten konstaterar bland annat att båda killarna innan de hämtade flickan den aktuella dagen hade skickat ett flertal meddelande till henne där de försökt förmå henne att delta i och utföra vissa sexuella handlingar.

Rätten talar om påtryckningar som ett sätt att bearbeta flickan för att få henne att ställa upp på sexuella handlingar.

Flickan själv har vittnat om att hon inte ville ha sex med någon av pojkarna. Hon har bland annat beskrivit hur hon i ett av fallen inte uttryckligen sa nej men att hon inte trodde det skulle ha spelat någon roll.

För att dömas för våldtäkt mot barn behöver man inte ha använt våld, tvång eller hot. Det räcker att gärningsmannen haft samlag med ett barn under 15 år. Det finns också ett lindrigare brott som heter sexuellt utnyttjande av barn, samt regler för ansvarsfrihet.

Även om någon varit under femton kan gärningsmannen frias under vissa omständigheter, om det bland annat varit uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp samt åldersskillnaden varit liten.

I det här fallet skriver tingsrätten i domen att samlagen inte varit ömsesidiga och helt frivilliga.

Vidare skriver rätten att pojkarna inte har haft någon närmare relation med flickan innan händelsen. Pojkarna tycks enligt rätten ha utnyttjat att flickan varit förtjust i den yngre av de båda pojkarna.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.