Annons
Nyheter

Två budgetförslag ska bli ett

Två budgetförslag, i väntan på en kompromiss.
I går berättade två av de politiska grupperingarna i Ulricehamns kommun, S och V respektive trepartialliansen (M, KD och FP), hur de vill hantera kommunens ekonomi nästa år.
Nyheter • Publicerad 15 november 2014

Både grupperna är inställda på att kompromissa. Men helt säker på det ska man inte vara. För, som Cristina Bernevång (KD) säger vid trepartialliansens presskonferens i fredags förmiddag:

– Vad är det som säger att Socialdemokraterna inte ställer upp på vårt förslag?

Annons

Den hypotetiska frågan skulle naturligtvis också ha kunnat ställas i motsatt riktning.

Budget för 2015 i Ulricehamns kommun ska antas av nyvalda kommunfullmäktige om drygt en vecka, den 24 november. Inför detta beslut har nu två av de politiska grupperna presenterat sina respektive budgetförslag.

Som av en händelse skedde detta inom loppet av två timmar i går förmiddag.

Först ut var Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Tillsammans utgör de den politiska minoritet som styr kommunen. Men styret bygger på samverkan med trepartialliansen. Inte minst för att få igenom en budget i kommunfullmäktige.

– För det krävs att bägge parter kompromissar. Förutsättningarna till det ser ganska bra ut. I dag har vi ett bra samarbetsklimat i kommunen, och det ska vi vara aktsamma om, sa Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det är enbart hans parti som nu på måndag sätter sig i förhandling med trepartialliansen. Vänsterpartiet deltar inte i denna del.

– Här handlar det om att bygga på sunt förnuft. För vår del är detta en möjlighet att påverka innehållet i politiken, vilket vi gör genom det budgetförslag som vi och S nu har lagt fram, säger Jan-Olof Sundh, gruppledare för Vänsterpartiet.

Under den knappt timme långa presskonferensen berättar de två partierna om vilka prioriteringar de vill göra. Det är främst satsningar på skolan och inom miljöområdet som lyfts fram. Ett ideologiskt färgat förslag att avskaffa vårdnadsbidraget lyser igenom.

Då presskonferensen är slut är det fem minuter tills trepartialliansen presentera sitt motsvarande material.

Här är det mest fråga om övergripande punkter över hur man vill profilera sin budget. Med tanke på att bägge sidor poängterar att det inte förekommit några kontakter alls kring den kommande budgetförhandlingen, är det intressant att notera att parterna på flera punkter är väldigt överens.

Annons

Exempelvis vill båda avsätta 100 000 kronor till att täcka upp för ökade kostnader för inköp av e-böcker. Övergripande besked om satsningar på fler trygghetsboenden, på höjda skolresultat och på kvalitet i omsorgen råder det också enighet kring.

– Vad gäller trygghetsboende måste något hända. För kommunen ligger det närmast till hands att ge ett sådant uppdrag till kommunala bolaget Stubo, säger Gulli Håkansson, avgående gruppledare för Folkpartiet.

Inom lärandet lyfter gruppen ett förslag om ett projekt som gäller läsförståelse, riktat mot pojkar i skolan.

– Det är en jämställdhetsfråga. Generellt ligger pojkar efter vad gäller läsning och framför allt läsförståelse. Vi vill prova med en riktad satsning inom detta område. Utformningen är upp till förvaltningen, säger Birgit Andersson, tillträdande gruppledare för Folkpartiet.

Trepartialliansen ser goda förutsättningarna till att komma överens om en kompromiss.

– Det politiska klimatet som vi har i kommunen nu är bättre än på länge. Det talar för att vi ska kunna nå en kompromiss, säger Roger Wilhelmsson, avgående gruppledare för Moderaterna.

– Sedan är det klart att det finns ett antal ideologiska frågor, som kan vara ett problem. Dit hör vårdnadsbidraget. I den frågan viker vi oss inte på några villkor.

Christer Seldevall

S och V

Satsningar (miljoner kronor) som ingår i Socialdemokraternas och Vänsterpartiets gemensamma budgetförslag för 2015 i Ulricehamns kommun.

Lärande - 2,0

Miljö - 0,6

Omsorg - 0,1

Kultur - 0,2

Föreningsbidrag - 0,1

Landsbygd - 0,2

Miljö och samhällsbyggnad - 0,2

Totalt: 3,4

Bland förslagen:

– Stärka centrummiljöer i mindre tätorter, genom att avsätta en miljon kronor under en treårsperiod för varje ort.

– Utökat föreningsbidrag för deras ideella arbete, med fokus på badplatser. För detta avsätts 100 000 kronor.

– Höjda lärarlöner med 0,2 procent mer än övriga grupper. Detta utöver statliga satsningar inom området.

M, FP och KD

Satsningar (miljoner kronor) som ingår i Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag för 2015 i Ulricehamns kommun.

Äldreomsorgen - 2,0

Volontär- 0,1

Drogförebyggande - 0,6

Anhörigvården - 0,3

Miljö och samhällsbyggnad - 0,6

Lässatsning för pojkar - 0,3

Samhällsföreningarna - 0,3

E-böcker - 0,1

Totalt - 4,3

Bland förslagen:

– Reduktion av musikskoleavgifterna, som ett sätt att göra det möjligt för fler att få möjlighet att låta sina barn kunna delta i undervisningen.

– Förebyggande arbete mot droger, genom en satsning på 600 000 kronor.

– Satsning på anhörigvården, främst genom att öka information om vilka möjligheter till stöd som erbjuds.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons