Två års fängelse för sexbrott mot barn
Mannen har en släktrelation med de vid övergreppstillfällena små barnen.
Ett av barnen blev utsatt i sitt hem en gång under 90-talet i Ulricehamns kommun. Efter det tillfället försökte flickan, som var i femårsåldern, i möjligaste mån att undvika sin släkting eller åtminstone se till att klä sig så att det skulle bli extra svårt för någon att komma åt.
Den utsatta flickan berättade inte om händelsen för någon eftersom hon var rädd för att familjen skulle splittras.
Mannen döms för sexuellt utnyttjande av underårig och ska betala 60 000 kronor i skadestånd.
Efter sekelskiftet begick mannen nya övergrepp mot ett barn i Borås kommun, där mannen också är bosatt. Dessa övergrepp var mer systematiska och pågick under flera år.
Mannen döms därför till grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt övergrepp mot barn och ska betala 300 000 kronor i skadestånd.
Övergreppen upphörde för fem år sedan men anmäldes först i våras. Förövaren sa till sitt offer att det skulle vara deras "hemlis".
I sitt åtal skrev åklagaren om en "särskild hänsynslöshet och råhet genom att utnyttja ett barn frekvent under många års tid och med vetskap om målsägandens funktionshinder".
– Juridiskt sett så är varje fällande dom i den här typen av mål en framgång. Endast 20–25 procent av alla anmälda sexualbrott går till åtal. Det här är en form av upprättelse för barnen, säger kammaråklagaren Louise Eriksson om domen.
I förhör sade sig den tidigare ostraffade mannen att han saknade minnesbilder av det inträffade men under tingsrättsförhandlingen har han gjort stora medgivanden.
Åklagare Eriksson hade med grov våldtäkt mot barn i sin stämningsansökan men den åtalspunkten anser tingsrätten inte vara bevisad.
– Jag är inte hundra procent nöjd men det är en tillfredsställande dom, säger Louise Eriksson.
Fängelsestraffet bestämdes av tingsrätten till två år.
– Jag hade yrkat på ett kännbart fängelsestraff. Domstolen tar hänsyn till att den misstänkte har gjort långtgående medgivanden och är över 70 år.
Louise Eriksson har inte för avsikt att överklaga för tillfället.
– Övervägandena man gör handlar bland annat om vilken vinst det kan tänkas bli, hur mycket man kan uppnå. Sedan skulle det vara jobbigt för de målsägande med ytterligare en process.
– Men om han överklagar så kommer jag också att göra det. I så fall får hovrätten pröva rubriceringarna och tingsrättens straffvärde.