Nyheter
Södra eller norra änden av gågatan?
Det är kommunpolitikernas två alternativ till placering av nytt stadsbibliotek i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2010

Antingen i södra änden av gågatan där butiken Kicks tidigare drevs. Eller i Stubos nuvarande kontor vid Grodparken.

Det är de två alternativ till placering av nytt statsbibliotek som nu ska utredas.

Diskussionen mellan de olika politiska grupperingarna har pågått sedan förra året. Målet har varit att komma fram till ett gemensamt förslag. Men det har inte lyckats. Därför vill nu kommunstyrelsens arbetsutskott att de två förslagen som finns ska utredas. Utifrån detta ska sedan ett beslut fattas.

– Vi har inte angett någon tidsplan. Men det finns ett starkt tryck att lösa frågan. Ett beslut måste därför tas nu under våren, säger Roland Karlsson (C), kommunalråd i Ulricehamns kommun.

Sedan diskussionen i den parlamentariska gruppen startade har sex-sju förslag lagts fram. Utifrån detta har nu två förslag utkristalliserats.

– Målet är att nå politisk enighet i frågan, säger Roland Karlsson.

Vilket är den styrande alliansens förslag?

– När frågan nu ska utredas tycker jag det är viktigt att lägga prestigen åt sidan. Det finns fördelar med bägge förslagen. Målet med utredningen är att titta på båda. Utifrån det ska sedan ett politiskt beslut tas, säger Roland Karlsson.

Samarbetspartierna inom den politiska oppositionen vill att biblioteket placeras i södra delen av centrala Ulricehamn. Sedan i november är en placering i fastigheten vid korsningen Rådhusgatan–Storgatan det alternativ man vill ha.

– Det är viktigt att den södra delen av stan hålls levande. Särskilt mot bakgrund av de satsningar som görs i norra delen av centrum. Det är för att balansera upp dem som vi vill ha stadsbiblioteket på söder, säger oppositionsrådet Mattias Josefsson (S).

Oppositionens förslag är att ett nytt stadsbibliotek placeras i den fastighet i vilken butiken Kicks nyligen var etablerad. En utbyggnad innefattande den i dag tomma ytan vid Storgatan (den så kallade Skomakartomten) skulle kunna ingå i en sådan satsning.

– Enligt fastighetsägaren funkar det inte att hyra ut lokalen till butiker. Alternativet är att bygga om den till bostäder. Men vi vill att även denne del av centrum ska hållas levande, säger Mattias Josefsson.

Även Mattias Josefsson tycker det är viktigt med politisk enighet i frågan.

– I den här frågan måste ett beslut hålla över ett val och ett eventuellt maktskifte. Därför är det viktigt att vi kommer fram till ett gemensamt beslut.

I majoritetens program för 2007-2010 finns två punkter som har koppling till frågan om ny placering av ett stadsbibliotek:

? Under perioden ska Nämndhusets avveckling som förvaltningsbyggnad påbörjas och övergå till bostäder.

? Stadsbiblioteket ska omlokaliseras till ändamålsenliga lokaler.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.