Annons
Nyheter
Två älgar blev i söndags kväll påkörda på riksväg 40. Olyckorna inträffade 300 meter från varandra i stort sett samtidigt.
Polisens kontaktman för viltolyckor i området, Olof Appelbäck, beskriver det inträffade som mycket ovanligt.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2011

– Jag har inte varit med om något liknande under alla år jag sysslat med det här, säger Appelbäck som vid 20.45 på söndagskvällen fick uppgifter om att en lastbil kört på en älg mellan Hasco och Tvärredsavfarten.

– När jag kom till platsen såg jag en älg halta utmed staketet. Den tog några steg och föll sedan ihop, reste sig och tog några steg igen innan den föll på nytt. Den var skadad och det fanns inga andra alternativ än att skjuta den.

Annons

Olof Appelbäck kontaktade jakträttsinnehavaren och när denne kom till platsen konstaterade de båda att det fanns fler älgspår än vad den nyss avlivade älgen kunde ha åstadkommit.

– Vi gick 300 meter åt Boråshållet och såg att spåren gick rakt över vägen. På andra sidan låg det ytterligare en död älg, säger Olof Appelbäck.

Det visade sig att det var den andra älgen som Appelbäck fått rapporten från polisen om. Den som han avlivade hade kört på någon minut senare av en annan lastbil. Denna hade också ringt polisen som dock tolkat det som att det var samma olycka som den första.

– Det var väldigt snurrigt ett tag. Hur som helst noterade vi att älgarna kommit ut på vägen vid en utfart där det är en öppning i viltstaketet. Vi såg också ytterligare två älgar på rätt sida staketet så att säga, säger Olof Appelbäck som vill uppmana folk att ta det lugnt i trafiken.

– Som tur var handlade det om lastbilar den här gången. Annars hade det handlat om personskador.

Henrik Erickson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons