Annons
Nyheter

Tuffare för rektorn i nya organisationen

Rektorer i Ulricehamns kommun har till viss del kommit att bli färskvara, sedan den nya organisationen infördes 2011.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2013
Matthias Nordgren, ordförande i Sveriges Skolledarförbund i Ulricehamn, beskriver rektorernas arbetsmiljö som komplex.
Matthias Nordgren, ordförande i Sveriges Skolledarförbund i Ulricehamn, beskriver rektorernas arbetsmiljö som komplex.Foto: Tommy Eriksson

På kort tid har flera rektorer i grundskolan i Ulricehamns kommun lämnat sina uppdrag. Sjukskrivning samt flytt är några av orsakerna.

De har ersatts med vikarier eller tillförordnade rektorer i väntan på permanenta lösningar.

Annons

Orsaker till att nya rektorer rekryterats är pension, flytt eller byte av arbetsuppgifter. Fem rektorer har sedan 2011 bytt till andra arbetsuppgifter i kommunen/annan kommun och en rektor har gått i pension.

Den nya organisationen i Ulricehamns kommun som infördes 2011 har också bidragit till turbulensen. Det anser verksamhetscheferna för Skolområde nord respektive syd.

Genom förändringen minskades antalet rektorstjänster. Det i sig har gjort att arbetsbelastningen på de enskilda rektorerna har ökat.

I praktiken var det två dåvarande rektorer, som fick det nya uppdraget att istället vara så kallade verksamhetschefer för skolan.

– I uppdraget inför förändringen låg samtidigt förutsättningen att antalet chefer inte skulle öka, säger Ann-Marie Stenson, verksamhetschef skolområde Syd.

– Tanken var och är att vi ska stötta rektorerna. Det har vi gjort men det har visat sig inte vara tillräckligt, säger kollegan Elisabeth Johansson, verksamhetschef skolområde Nord.

– Inför förändringen hade vi en oro för att den nya organisationen skulle innebära en tuffare situation för rektorerna. Så blev det också. Den nya "rektorsorganisationen" med fler anställda per rektor har ökat arbetsbelastningen för rektorerna säger Ann-Marie Stenson.

Förmedlade ni denna farhåga inför omorganisationen?

– Ja, våra chefer visste att vi såg den här risken. Men samtidigt var alltså uppdraget att antalet chefstjänster inte skulle öka, säger Ann-Marie Stenson.

UT har begärt ut en sammanställning över de senaste två årens förändringar vad gäller rektorer i kommunen. Sammanställningen visar att flera av rektorerna har korta perioder av tjänstgöring vid en viss skola. Det följs av perioder där antingen en vikarie eller tillförordnad rektor gått in och ersatt.

Annons

Vid i de flesta av rektorerna finns noteringar som vikarie, tf rektor, sjukskriven.

Störst har svårigheterna varit i Skolområde nord, med sjukskrivning hos en av rektorerna som följd. En annan slutade efter bara några månaders tjänstgöring.

– Ett stort geografiskt område med flera skolor att ansvara gjorde att arbetsbelastningen blev för tuff, konstaterar Elisabeth Johansson.

Skolledarförbundet har angett att antalet medarbetare per rektor inte bör överstiga 30. Men flera av skolorna i Ulricehamns kommun nås inte det målet.

Bogesundsskolan och Ulrikaskolan är två exempel på detta, där antalet medarbetare per rektor vida överstiger riktmärket. Även vid andra skolorna de två skolområdena syns samma mönster.

Förhoppningen nu är att det politiska initiativet att tillföra mer resurser till skolan kan ge möjlighet att återställa nivån vad gäller antalet rektorer.

Men lika väl är förhoppningen att återställa nivån vad gäller lärartätheten.

– Med en glesare lärartäthet ökar arbetsbelastningen på skolledningen. Omvänt innebär en högre lärartäthet att arbetsbelastningen på rektorn minskar, säger Ann-Marie Stenson.

Hon konstaterar också att det numera är betydligt svårare att rekrytera rektorer, genom att antalet sökande per tjänst är betydligt lägre.

– Orsaken är att uppdraget är så mycket tuffare i dag, säger Ann-Marie Stenson.

Komplex arbetsmiljö

Matthias Nordgren, rektor Tingsholmsgymnasiet tillika ordförande i Sveriges Skolledarförbund i Ulricehamn, beskriver rektorernas arbetsmiljö som komplex.

– Arbetssituationen för våra medlemmar är överlag god men belastningen är hög. Det är min bild att situationen är mer ansträngd för rektorer som ansvarar för flera och geografiskt utspridda skolor, säger han.

Mot den bakgrunden är det viktigt att arbetsgivaren analyserar orsakerna bakom ett byte av tjänst för att veta vad som är och vad som inte är ett problem, anser Matthias Nordgren.

– Några rektorer arbetsleder mer än 50 personer och det är för mycket. Rekryteringssituationen är långt ifrån enkel. Liksom lärarna har även rektorerna halkat efter lönemässigt och lönerna är alldeles för låga för att matcha ansvar och befogenhet och samtidigt göra arbetet tillräckligt attraktiv, säger Matthias Nordgren.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons