Annons
Nyheter

Tryckfelsnisse i farten – här kan Trafikverket inte stava till Ulricehamn

Uttalas Ulricehamn annorlunda på schlätta? Det skulle förbipasserande i Falköping kunna tro – för åtminstone tre skyltar i riktning mot Åsundens pärla hänvisar inte till Ulricehamn utan till en ort som inte går att spåra i Lantmäteriets register.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 2 november 2023 • Uppdaterad 5 november 2023
Ett dialektalt uttal eller en tryckfelsnisse? Mycket tyder på det senare för åtminstone tre vägskyltar i och runt Falköping med omnejd, där vårt kommunnamn har tillskansats ett extra ”h”.
Ett dialektalt uttal eller en tryckfelsnisse? Mycket tyder på det senare för åtminstone tre vägskyltar i och runt Falköping med omnejd, där vårt kommunnamn har tillskansats ett extra ”h”.Foto: Privat

Väg 46 Ulrichehamn. Vid första anblick ser anvisningen inte särskilt anmärkningsvärd ut. Men för den som tittar närmare framstår inte stavningen bara som lite märklig, utan direkt felaktig.

– Jag trodde det var ett prank först, säger Magnus Rosén.

Annons

Som van pendlare mellan Falköping och Skövde passerar han dagligen skylten vid infarten mot Stenstorp. Men det var först för några sedan som han reagerade över stavningen.

– Det finns ju redan ett ”c” och ett ”h” så man tänker nog inte så mycket på det. Men häromdagen såg jag att det såg galet ut, och tänkte att jag måste kolla närmare på det. Och mycket riktigt var det ett ”ch”, säger Magnus.

Det var den skarpsynte Falköpingsbon Magnus Rosén som uppmärksammade missen i ett inlägg på Facebook.
Det var den skarpsynte Falköpingsbon Magnus Rosén som uppmärksammade missen i ett inlägg på Facebook.Foto: Privat
”Det är skitkonstigt att ingen annan har sett det, skyltarna ser ju rätt slitna ut.”
Magnus Rosén

Han bestämde sig för att göra en kul grej av det och lade upp en bild på vägskylten på Facebook. Det dröjde inte länge innan reaktionerna haglade in och snart hörde en vän av sig med ytterligare ett fall.

– Någon hade hittat en till felaktig skylt vid Stenstorp. Så då hade man ju de ögonen med sig. Och snart hittade jag en tredje utanför Biltema i Falköping också, säger han och tillägger:

– Det måste vara en batch med skyltar som blivit fel. Det är skitkonstigt att ingen annan har sett det, skyltarna ser ju rätt slitna ut. Men jag uppmanar andra att hålla ögonen öppna, det kanske finns fler.

Efter att ha uppdagat den första skylten blev Magnus extra uppmärksam, varpå han kunde lokalisera ytterligare en felstavning. ”Vi kanske ska dra igång någon typ av geocaching här, låt oss leta fler skyltar”, säger han och skrattar.
Efter att ha uppdagat den första skylten blev Magnus extra uppmärksam, varpå han kunde lokalisera ytterligare en felstavning. ”Vi kanske ska dra igång någon typ av geocaching här, låt oss leta fler skyltar”, säger han och skrattar.Foto: Privat

Totalt rör det sig alltså hittills om tre skyltar, samtliga i om runt Falköping med omnejd. Men som Falköpingsbo sedan 23 år tillbaka kan Magnus intyga att det inte handlar om ett dialektalt uttal på grannstaden.

Klart står därför att något borde ha gått snett när skyltarna beställdes av Trafikverket.

Men när UT kontaktar myndigheten är de helt ovetande om missen.

– Det är inget vi har fått till oss, men jag kan göra en felanmälan på det, säger Martin Berg, handläggare på Trafikverkets kundservice.

Hur ofta stavfel av det här slaget dyker upp bland landets vägskyltar är svårt att svara på, men Martin Berg menar att underlaget utgår från Lantmäteriets ortsnamn.

Annons

Något sökresultat på orten ”Ulrichehamn” dyker inte upp i Lantmäteriets databas över landets orter. Däremot resulterar sökningen ”Ulricehamn” i tre träffar. Med andra ord är det en tryckfelsnisse som har varit i farten.

Och huruvida Trafikverket kommer åtgärda korrekturmissen återstår att se, men med största sannolikhet lär skyltarna snart vara ett minne blott.

– Så länge det inte är något fel på skyltarna får de sitta uppe, men de slits ju över tid och tappar reflexstyrka. Så när de inte längre uppfyller kraven byter vi ut dem. Eller som i sådana här fall, när skyltar är felstavade, då kan de komma att bytas ut på grund av det, säger Martin Berg.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons