Annons
Nyheter
Far Gunnar Wickström och sonen Bo började lägga golv redan 1958. Från första januari tar mågen Antti och dottern Yvonne över, när Bo snart går i pension.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2011
Pontus, Bo, Yvonne och Antti. Tre generationer Wickstöms i butiken.
Pontus, Bo, Yvonne och Antti. Tre generationer Wickstöms i butiken.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Redan när Antti började hos Wickströms för en så där 24 år sedan talade Bo Wickström om att Antti en gång skulle kunna få ta över butiken.

– Det är så länge sedan att jag tänkte att det kommer aldrig bli av, men så plötsligt tyckte Bo att det var dags och så gick det på en månad, säger Antti.

Annons

Antti och hustrun Yvonne, som också är dotter till Bo, har nu officiellt tagit över företaget, men Bo kommer att jobba kvar så länge det behövs för att övertagandet ska gå smidigt, fast först väntar två veckors semester på Bali.

– Det känns konstigt att lämna över, men jag kommer att jobba tills det flyter av sig självt, säger Bo.

– Om han får jobba kvar ja, det är inte säkert, skrattar Antti.

Bo Wickström har jobbat hela sitt arbetsliv med företaget och lagt in allt ifrån pappgolv till heltäckningsmattor. Just heltäckningsmattornas inträde i branschen på 1970-talet var något som Bo uppskattade.

– Det var så mycket smidigare än att lägga plastmatta och man behövde inte vara så noga med underarbetet. Sen försvann de på 80-talet, men nu är de på väg tillbaka igen, kanske inte lika stort, men ändå, säger Bo Wickström.

För Antti som har tagit över är det lite nervöst. Jobbet kan han mer eller mindre utantill efter 24 år, men med ägarbytet följer mycket annat.

– Det är klart att det känns lite pirrigt. Det man är rädd för är väl att det ska bli sämre tider. Det är ju ett större ansvar, säger Antti.

En del förändringar kommer det att bli i butiken. Främst vad gäller inredningen, utbudet blir ungefär det samma.

– Vi tar det lite lugnt i början, men naturligtvis vill vi göra lite förändringar här, modernisera inredningen lite, säger Yvonne.

– Vi kommer fortfarande vara ett familjeföretag, men hoppas naturligtvis på fler kunder, säger Antti.

Annons

För Yvonne kommer det att bli helt nytt att driva butik, eftersom hon inte jobbat i familjeföretaget förr ut. Tanken är att hon ska stå i butiken och sköta det administrativa arbetet.

– Det kommer bli en hel del nytt som jag måste lära mig, säger hon.

Mattbranschen är inte en extremt trendkänslig bransch - oavsett konjunkturen behövs nya mattor, men att Wickströms golv har haft god hjälp det senaste året av rotavdraget råder det ingen tvekan om.

– Det har varit bra snurr, det har det, säger Antti.

Yngst bland personalen är Pontus, 20 år, och Anttis och Yvonnes son. Han har jobbat nästan två år med pappa och morfar och är faktiskt fjärde generationen Wickströmare som lägger golv.

Blir det du som tar över sedan när mamma och pappa lägger av?

– Det får vi la se, säger Pontus.

Men skulle du kunna tänka dig det?

– Jovisst, det skulle jag kunna tänka mig. Jag tycker det är kul här.

1958 Gunnar Wickström och hans son Bo övertog Svenems tapetserarverkstad. De började bakom Svenems på Storgatan. De klädde om möbler, men lade även in golv och mattor för Svenems kunder. Mestadels var det pappmattor med tjärpapp under och korkmattor.

1963 flyttade de till större lokaler i FG-snickeriers gamla hus och började göra egna inköp av mattor.

1968 flyttade de till lokalen på Boråsvägen där de fortfarande håller hus.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons