Nyheter

Tre utlåningsstationer föreslås läggas ner

Kulturförvaltningen föreslår att tre av kommunens åtta utlåningsstationer läggs ned, detta för att möta de besparingar på kulturen som allianspolitikerna vill göra.
Nyheter • Publicerad 27 april 2011

De stationer som föreslås läggas ned är de i Tvärred och Grönahög samt antingen det i Vegby eller Marbäck.

– Ramen har ju minskat de senaste åren och då är det svårt att hålla samma kvalitet. Det är viktigt att se över var vi ska lägga resurserna så att det ska bli ett bra utbud, säger kulturchefen Anna Laang.

Den minskade service som blir genom nedläggningarna hoppas man kompensera genom att förstärka biblioteksfilialen i Gällstad med ökade öppettider, uppdaterat mediabestånd, publik dator och ökade satsningar på läsfrämjande åtgärder. Dessutom tas det upp i förslaget att det finns en service som heter Boken kommer, som innebär att de som har svårt att ta sig till biblioteket kan få böcker hemskickade kostnadsfritt.

Utlåningsstationerna i Tvärred, Grönahög och Marbäck är integrerade med skolbiblioteket på respektive ort, och vid en eventuell nedläggning kommer beståndet av barn- och ungdomslitteratur att finnas kvar och stationerna kommer bli renodlade skolbibliotek.

I förslaget har man bland annat tagit hänsyn till avstånden till närmaste bibliotek, antalet utlån och tillgängligheten i lokalerna.

Om Tvärreds bibliotek sägs att utlåningen har minskat de senaste åren. Om Grönahögs bibliotek att det inte är tillgängligt för funktionshindrade och inte lämplig för biblioteksverksamhet. I Marbäck har befolkningen relativt nära till stadsbiblioteket. I Vegby har man nära till Gällstad, och dessutom finns det en trappa som minskar tillgängligheten för funktionshindrade.

Politikerna i kommunstyrelsen ska behandla ärendet vid sitt möte den 9 maj.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.