Annons
Nyheter

Tre anmälningar enligt Lex Maria

Tre olika ärenden som rör vården av patienter i Tranemo kommun har nyligen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2014

I ett av fallen har händelsen enligt anmälan lett till en allvarlig vårdskada. I detta fall rör det sig om en patient där familjen först upplevde personen som trött och aptitlös. Senare hittade hemtjänsten henne liggande i en soffa med diarré. Efter kontakt med vårdcentralen blev kvinnan lite piggare. Dock försämrades hennes tillstånd återigen och hon skickades då till sjukhuset i Borås. Där upptäcks bland annat att kvinnan hade sår på tolvfingertarmen och hon fick genomgå en operation.

Övriga två ärenden är sådana där händelsen skulle ha kunnat medföra allvarlig vårdskada men inte gjorde det.

Annons

Det ena handlar om en patient som har minnesproblem och får hjälp med sin läkemedelshantering. Ändå skrev läkaren vid ett återbesök ut vätskedrivande och skickade patienten till Apoteket för att hämta tabletterna.

Det andra handlar om en svårt sjuk patient som under en tid haft intravenösa injektioner flera gånger per dygn. Patienten har varit hemma på permission ibland och då fått hjälp med injektioner av hemsjukvården. Vid dessa permissioner hade patienten fått med material hem, men det har inte funnits någon information om patienten eller några skriftliga ordinationer. Det står i anmälan att det tack vare att patienten är klar och orienterad inte har blivit några konsekvenser för henne.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons