Nyheter

Tranemofotograf "förföljde" drottningen

Fotografen Pontus Höök, ursprungligen från Tranemo, anklagas för att ha förföljt drottning Silvia så att hon föll och skadade sig.
Nyheter • Publicerad 6 april 2011

Det skriver Expressen.

Även Hovet skriver om incidenten på sin hemsida.

"Vid ett besök i en affär under eftermiddagen måndagen den 4 april försökte Drottningen och Prinsessan att undvika en påstridig fotograf från svensk media. Fotografen tog inte hänsyn till deras vädjan om att inte bli fotograferade utan stod kvar i entrédörren till butiken. Drottningen upplevde fotografen som påstridig och valde då att gå ut genom en sidodörr till affären. Drottningen gick hastigt mot en parkerad bil för att undvika fotografen som sprang efter. Drottningen föll då olyckligt och skadade både sin fot och handled."

- Det var inte fråga om att hon bara ville undkomma att bli fotograferad. Det rör sig snarare om förföljelse, säger Bertil Ternert, hovets informationschef till Expressen.se och han går så långt som att kalla det som hände för ofredande enligt svensk lagstiftning.

Pontus Höök arbetade vid tillfället för Aftonbladet och tidningens chefredaktör Jan Helin säger att man djupt beklagar det som inträffat.

– Vi utreder nu i detalj vad som hänt. Detta kommer att föranleda en diskussion om hur vi bevakar kungafamiljen. Vi har naturligtvis ett ansvar också för hur de frilansfotografer vi anlitar uppträder, säger han till Aftonbladet.

UT har sökt Pontus Höök för en kommentar till det inträffade.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.