Nyheter

Tranemoelever vann nationell mattetävling

I tisdags eftermiddag stod det klart att fem elever från Tranemo gymnasieskola tagit hem segern i Sveriges största matematiktävling, Gymnasiecaset 2013.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2013
Sofia Alexandersson, Alva Larsson, Alexandra Kettil, Filip Sandberg och Isak Hulander var oerhört taggade inför måndagens tävling i Gymnasiecaset 2013. Och deras engagemang räckte ända fram. FOTO: Anette Westerlund
Sofia Alexandersson, Alva Larsson, Alexandra Kettil, Filip Sandberg och Isak Hulander var oerhört taggade inför måndagens tävling i Gymnasiecaset 2013. Och deras engagemang räckte ända fram. FOTO: Anette WesterlundFoto: 

De fem eleverna från Tranemo gymnasieskola, Sofia Alexandersson, Filip Sandberg, Alva Larsson, Alexandra Kettil och Isak Hulander, har knappt förstått vad som hänt än. De berättar om när resultaten lästes upp:

– Redovisningen skulle göras på max ett A4-papper samt en muntlig presentation på max fem minuter. När vi lämnade in tyckte vi att det vi gjort var så rörigt, så vi förväntade oss absolut ingenting. Och när andraplatsen lästes upp tänkte vi att, skit också, nu blev det ingenting för oss, säger Alva Larsson.

Att de skulle vinna alltihop fanns inte i deras tankevärld. Därför blev det så klart extra kul när de till slut fick förstapris i den tävling som ordnas av Linköpings universitet, civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi i samarbete med Saab i Linköping. Detta dessutom i konkurrens med stora skolor från städer som Lidköping, Karlskoga, Kalmar och Stockholm.

Tävlingen gick ut på att lösa ett så kallat case, räkna ut olika variabler i samband med en start av ett nytt kafé inom universitetsområdet. Tranemolaget, som kommer från naturvetarprogrammet årskurs tre, skulle räkna ut priset på en kopp kaffe och räkna ut en vinstprognos bland annat. Många siffror saknades och gruppen fick göra antaganden. De skulle också presentera en kreativ lösning som skulle locka kunder. Kanske var det den delen av lösningen som föll juryn mest på läppen.

– Vi föreslog att man skulle få den tjugonde kaffekoppen gratis och vi föreslog ett speciellt kaffekort som skulle kunna bygga bort eventuella köer, säger Alexandra Kettil.

Själva tävlingsuppgiften skulle lösas under 45 minuter i måndags eftermiddag. Därefter bjöds eleverna på en middag under måndagskvällen. I tisdags väntade studiebesök på Saab i Linköping. Där presenterades också vinnarna senare på dagen.

I onsdags var de tillbaka på skolan igen. Glada och stolta. Och skolan var också stolt och bjöd alla elever på tårta.

Blir det ingenjörsprogrammet för er på högskolan nu?

– Hm? Ja, det blir det nog?

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.