Annons
Nyheter

Tranemoelever sponsrar sina studentfester

Studentmössor, balklänningar, fester. Det är ingen tvekan om att studenten är en av de dyraste händelserna under en tonårings liv. På gymnasiet i Tranemo har eleverna själva hittat en lösning på det ekonomiska problemet.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2012
Det är bra om så många som möjligt kan komma på avslutningsbalen och avslutningsfesten, resonerar Sara Jansson, Daniela Belosevic och Julia Carlbergh från festkommittén Lischo.
Det är bra om så många som möjligt kan komma på avslutningsbalen och avslutningsfesten, resonerar Sara Jansson, Daniela Belosevic och Julia Carlbergh från festkommittén Lischo.Foto: Anette Westerlund

Sedan några år tillbaka har eleverna på Tranemo gymnasieskola ordnat fester för andra elever för att dra in pengar till sin festkommitté Lischo. Pengarna som kommer in används sedan för att betala en del av kostnaden för den årliga balen som hålls på Torpa kafé och studentfesten på Limmareds värdshus.

– Ju billigare det blir, desto fler vill komma, säger Sara Jansson från Lischo.

Annons

Festkommittén Lischo består enbart av tredjeårsstudenter. Konceptet är klappat och klart sedan flera år tillbaka. Man ordnar två fester i en bygdegård – en på hösten och en på våren. Sedan ordnas det ett antal mindre fester under sista läsåret för gymnasieeleverna. Sista veckan i skolan ordnas det en lekdag för avgångsstudenterna. De två festerna som ordnas i en bygdegård är det mycket arbete med:

– I höstas var det en av medlemmarna i kommittén som blev slagen. Personen var arg för att den inte fick komma in. Det var helt enkelt fullt och förra gången gick en toalett sönder, säger Daniela Belosevic.

Trots det har det inte varit någon tvekan i kommittén när festerna ska ordnas. Alla har varit medvetna om att festerna kan bli stökiga, men eftersom de är viktiga för studenternas avslutning, har festerna hållits.

Förutom intäkterna från festerna kommer också avslutningsbidrag från olika sponsorer. Sparbanken i Tranemo har bidragit med en summa, det har också XX. Nu har Lischo nått sitt ekonomiska mål och då återstår bara förberedelser inför skolavslutningen. Torpa är bokat och värdshuset likaså. I år måste de fixa ett staket som ska hålla balpubliken på lite avstånd från balgästerna.

– Tidigare har de bara haft band som avgränsning, förklarar Sara Jansson.

Den 11 juni är det baldags för Tranemoeleverna och 44 par är anmälda.

– Det ska bli kul, fast väldigt, väldigt nervöst, säger Julia Carlbergh.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons