Nyheter

Tranemobo fick "vårdslös rådgivning"

En man från Tranemo kommun köpte på inrådan från ett kapitalförvaltningsbolag obligationer för miljonbelopp med lånade pengar. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) menar att det handlat om "vårdslös rådgivning".
Nyheter • Publicerad 14 april 2011

Mannen från ett samhälle i Tranemo kommun investerade i en råvaruobligation och en Japanobligation. Det handlar totalt om närmare 2 miljoner kronor som placerats. Delar av placeringen gjordes med lånat kapital och han ska ha fått rådet att låna pengar av förvaltningsföretaget Acta.

När det gick upp för investeraren att det handlade om en placering med hög risk ville han reklamera köpet. Där har det uppstått en tvist mellan investeraren och Acta. En tvist som ARN nu behandlat.

ARN ger investeraren från Tranemo rätt. Nämnden anser att det varit fråga om rådgivning, och inte bara placering, från Actas sida. ARN riktar kritik mot Acta för att någon behovsanalys inte föregått placeringen av investerarens pengar. Acta har därmed agerat vårdslöst och bör ersätta honom halva förlustsumman, runt 40 000 kronor.

Nämndens utslag gäller bara den mindre av de två placeringarna. När det gäller Japaninvesteringen har reklamationen kommit för sent för att vara giltig.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.