Annons
Nyheter

Tranemo har högsta taxorna i Sjuhärad

Tranemo är fortsatt dyrast i Sjuhärad när det gäller sophämtning, va, el och uppvärmning. I Ulricehamn ligger kostnaderna nära rikssnittet. Det visar Nils Holgersson-gruppens färska sammanställning.
Nyheter • Publicerad 16 november 2014
Det är dyrare att spola i Tranemo än i Ulricehamn. I båda kommunerna har totalkostnaden för avfall, va, el och fjärrvärme ökat med 1,4 procent det senaste året. Något mindre än i riket som helhet.
Det är dyrare att spola i Tranemo än i Ulricehamn. I båda kommunerna har totalkostnaden för avfall, va, el och fjärrvärme ökat med 1,4 procent det senaste året. Något mindre än i riket som helhet.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är framför allt de höga taxorna för avfall och va som gör att Tranemobornas totala kostnader skjuter i höjden. När det gäller sophämtning är kommunen till och med dyrast i hela Västra Götaland.

Ett hushåll i Tranemo som bor i en exempellägenhet på 67 kvadratmeter betalar 1 956 kronor i månaden för avfall, va, el och uppvärmning via fjärrvärme. I Ulricehamn, som ligger mycket nära den genomsnittliga kostnaden i landet, är motsvarande summa 1 842 kronor.

Annons

Av landets 290 kommuner placerar sig Ulricehamn på plats 161 och Tranemo på plats 243 sett till hur billiga de är att leva i.

Tranemo är precis som i fjol dyrast i Sjuhärad. Faktum är att det bara finns åtta kommuner i hela Västra Götaland som har högre totalpris än Tranemo.

Och blickar Tranemoborna österut, mot grannkommunen Gislaved, blir skillnaderna än mer slående. I Smålandskommunen betalar motsvarande hushåll bara 1 640 kronor per månad – drygt 300 kronor mindre, alltså.

Ulricehamnarna och framför allt de som bor i gränstrakterna mot Falköping och Jönköping, kan också känna sig avundsjuka. I grannkommunerna är nämligen kostnaderna 200 respektive 300 kronor lägre än i Ulricehamn.

Tittar man på hela Västra Götaland är det tydligt att kommunerna i Bohuslän och Dalsland har svårast att hålla nere kostnaderna för avfall, va, el och fjärrvärme. Billigast är det generellt i Skaraborg, medan Sjuhärad ligger i skiktet där emellan.

Både ulricehamnare och Tranemobor kan känna viss optimism inför framtiden. I båda kommunerna ligger kostnadsökningarna sedan 2013 på 1,4 procent, att jämföra med 2,0 procent för hela riket.

Luleå har de lägsta taxorna i landet, med en kostnad på 1 300 kronor per lägenhet och månad. Skövde skuggar på 1 334 kronor. Allra högst är priserna i Mörbylånga – 2 230 kronor.

Dyrast i Sjuhärad

Tranemo 1 956 kr (+1,4 %)

Bollebygd 1 943 kr (+8,7 %)

Mark 1 931 kr (+1,6 %)

Vårgårda 1 881 kr (+1,0 %)

Ulricehamn 1 842 kr (+1,4 %)

Svenljunga 1 786 kr (+5,6 %)

Herrljunga 1 752 kr (+0,2 %)

Borås 1 746 kr (+2,7 %)

Riket 1 806 kr (+2,0 %)

Siffrorna gäller 2014 och anger totalkostnaden för avfall, va, el och fjärrvärme per månad för en lägenhet på 67 kvadratmeter. Inom parantes visas prishöjningen sedan 2013.

Så görs jämförelsen

I Nils Holgersson-rapporten förflyttas ett flerbostadshus till landets samtliga kommuner. För att tydliggöra siffrorna fördelas sedan kostnaderna för avfall, va, el och fjärrvärme för den 1 000 kvadratmeter stora fastigheten på 15 stycken 67 kvadratmeter stora trerumslägenheter.

Rapporten, vars fullständiga namn är "Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" har presenterats varje år sedan 1996.

Nils Holgersson-gruppen, där Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen, Hyresgästföreningen och Sabo ingår, ligger bakom rapporten.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons