Annons
Nyheter
Gymnasieskolan i Tranemo kommun är bäst i Sverige på att få eleverna att fullfölja sina studier. Det stod klart när SKL, Sveriges kommuner och landsting, i dag presenterade sina så kallade öppna jämförelser.
Nyheter • Publicerad 5 november 2014
Tranemo gymnasieskola uppmärksammades på SKL:s gymnasiekonferens i Göteborg. Här är det rektor Marit Ekstener, sektionschef Thomas Åhman och rektor Andreas Nelander som har fått ta emot blommor.
Tranemo gymnasieskola uppmärksammades på SKL:s gymnasiekonferens i Göteborg. Här är det rektor Marit Ekstener, sektionschef Thomas Åhman och rektor Andreas Nelander som har fått ta emot blommor.Foto: Pressbild

När SKL lade fram resultatet av sin jämförelse av Sveriges gymnasieskolor lyftes Tranemo kommun fram som ett gott exempel.

Sektionschef Thomas Åhman, rektor Marit Ekstener och rektor Andreas Nelander fick bland annat ta emot blommor i samband med SKL:s gymnasiekonferens i Göteborg på onsdagen.

Annons

Tranemo har alltså högst andel elever som fullföljer sina gymnasiestudier inom fyra år, i förhållande till elevernas förutsättningar. Hänsyn har bland annat tagits till föräldrars utbildningsnivå och meritvärde från grundskolan.

SKL skriver i ett pressmeddelande att det är en central uppgift för landets gymnasieskolor framöver att öka andelen elever som fullföljer inom fyra år.

– Att nästan en av fyra elever inte fullföljer är inte acceptabelt. Men det går att vända utvecklingen. Det visar inte minst projektet Plug In mot gymnasieavhopp och Tranemo kommun, som har högst genomströmning av sina gymnasieelever under fyra år, i förhållande till sina förutsättningar. Vi lyfter fram dessa i vår rapport, säger Håkan Sörman, vd på SKL.

En viktig faktor som kan få elever att fortsätta sina studier är enligt SKL ett elevcentrerat arbetssätt.

"Det handlar om en positiv relation byggd på tillit och höga positiva förväntningar. Skolans olika vuxna behöver ha en bra samverkan så att eleven hamnar i centrum, vilket kräver flexibilitet i skolans organisation och undervisning. Rektor har en avgörande roll att stödja och följa upp arbetet.", skriver man.

– Analys och åtgärd krävs för att komma till rätta med avhoppen. Det arbetet kan endast göras på lokal nivå. Idén om att staten ska ta över skolan hjälper inte eleverna ett dugg, säger Håkan Sörman.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons