Nyheter
Uppåt för båda kommunerna, men det är Tranemo som har gjort det stora rycket i skolundersökningen.
Nyheter • Publicerad 10 april 2014

Sveriges kommuner och landsting (SKL) kom i veckan med sin sammanställning över resultatet i undersökningen Öppna jämförelser. Där framgår dels hur varje kommun lyckas jämfört med föregående år, dels hur man ligger till i förhållande till övriga kommuner vad gäller undervisning och skolmiljö i grundskolan.

Tranemo kommun har lyft sig ordentligt i det sammanvägda resultatet och avancerat från 281:a plats 2011/2012 till 127:e plats av 289 deltagande kommuner läsåret 2012/2013.

– Vi har gått upp på samtliga huvudområden man mäter och det tar vi naturligtvis åt oss med glädje, säger Thomas Åhman, chef lärandesektionen på Tranemo kommun.

– Att vi har lyckats så bra handlar till stor del om att det har kommit in bra och positiv energi i organisationen. När rektorer och lärare står där och skall försöka entusiasmera eleverna, behövs energi för att nå fram och det har vi nu. Dessutom har vi en bra dialog inom kommunen – från högsta ledningen och nedåt – och sammantaget gör detta att vi får en positiv stämning som i slutändan ger ett bättre resultat.

I den del av undersökningen som gjorts i form av en enkät till eleverna i årskurserna 5 och 8, där man frågat om skolmiljö och förhållandet till lärarna, hamnar Tranemo på 19:e plats av de 185 kommuner som deltagit.

För Ulricehamns kommun är det också en hel del positiva siffror som redovisas, även om man inte riktigt matchar Tranemos uppryckning. Vid föregående undersökning hamnade kommunen på plats 235, men har nu avancerat till 200:e.

– Vi kan ta del av vårt eget resultat strax efter att läsåret är över och kan därför analysera siffrorna och ser redan till hösten vad som behöver förbättras. Något vi har med oss vid våra utbildningsdiskussioner och då försöker sätta in de åtgärder som behövs, säger Tomas Carlsson, kvalitets– och verksamhetsutvecklare på Ulricehamns kommun.

– Resultaten från de nationella proven är tillsammans med den sammanlagda placeringen det vi ser som mest positivt från undersökningen. Även att vi når så höga resultat när det gäller hur eleverna ser på skolan är mycket bra liksom resultaten av vår matematiksatsning. Det som är negativt är att vi når så dåligt resultat beträffande antalet elever som blir behöriga till något av gymnasieskolans program. Där räknar vi nu med att bland annat satsningen på förstelärare skall hjälpa upp det resultatet framöver.

Fotnot: Undersökningen med de olika delresultaten hittar du på www.skl.se

Leif Fjellström
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.