Annons
Nyheter

Tog skor men frias

Mannen gick ut från skoaffären med ett par nya skor på fötterna utan att betala. Ändå frias han av tingsrätten från snatteri eftersom han kan ha förväxlat skorna med sina egna.
Nyheter • Publicerad 12 september 2014

Händelsen skedde i en skoaffär i Borås i maj. Mannen, som är i 55-årsåldern och från Tranemo kommun, har hela tiden nekat till brott.

Mannen berättade i tingsrätten hur han gick till skoaffären för att köpa nya skor. Han provade flera par. När han skulle gå ut ur butiken såg han inte skillnad på sina egna skor och ett par nya. Detta eftersom hans glasögon låg kvar i bilen. Han har också sagt att han hade tagit lugnande medicin innan det här tillfället, vilket kan ha påverkat hans beteende.

Annons

Tingsrätten konstaterar att mannen har försökt lämna butiken med ett par nya skor. Frågan är om han hade uppsåt att ta skorna.

Enligt tingsrätten finns det flera för mannen försvårande omständigheter. En av dessa är att mannens gamla skor och de nya inte är speciellt lika. En annan är att mannen har lämnat olika uppgifter i förundersökningen och vid rättegången.

Tingsrätten skriver också att känslan av att bära ett par gamla och ett par nya skor skiljer sig åt.

Men omständigheterna räcker enligt rätten inte för att motbevisa mannens påstående om att han tog fel skor av misstag. Därför döms han inte heller för snatteri.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons