Annons
Nyheter

Toalettbrist hotar turismen

Brist på toaletter är en källa till oro inför årets turistsäsong, anser Ulricehamns guideförening.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2012
arkivfoto: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 
Toaletterna under Rådhuset i Ulricehamn är för äckliga för turister, anser Ulricehamns guideförening.Foto: Christer Seldevall
arkivfoto: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 
arkivfoto: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Det är inför årets säsong med guidade bussturer runt Åsunden som frågan om toalettbrist i Ulricehamn blivit akut.

Förra året fanns en offentlig toalett tillgänglig vid Fiskebacken. Då en busslast stannat där brukade kön ringla sig lång till bekvämlighetsinrättningen.

Annons

– Vi hade bara tillgång till en toalett, men det var bättre än inget, konstaterar Agneta Tjäder i Guideföreningen.

Hon berättar att bussturerna kan bli upp emot fyra timmar långa, utan möjlighet till toalettbesök. Visserligen är vissa av bussarna utrustade med toalett, men det är inget man kan räkna med.

– Och om alla passagerare skulle använda den, skulle den bli full, säger Agneta Tjäder.

I år lär det bli värre. Toaletten vid Fiskebacken har brunnit ner, men den har inte ersatts med någon ny. Och det är oklart om den vid Kallbadhuset kommer att vara öppen.

– Så inför årets säsong är vi oroliga för hur det ska bli. Många av våra resenärer är pensionärer, och flera av dessa har vattendrivande medicin vilket gör att de är beroende av täta toalettbesök, säger Agneta Tjäder.

Då Ulricehamns guideförening nyligen hade årsmöte, var frågan om toalettbristen uppe till diskussion. Förhoppningen är att Ulricehamns kommun tar tag i frågan och gör något åt problemet.

– Vi har varit på kommunen i den här frågan tidigare år, utan att det har hjälpt, säger Agneta Tjäder.

De toaletter som finns i källarplan på Rådhuset i Ulricehamn är inte aktuella som alternativ, enligt guideföreningen, som beskriver dem som ”slitna och äckliga”. Dessutom är det inte så smidigt för en buss att stanna där.

Enligt guideföreningen är det många bussresenärer som berörs. Införs årets säsong är redan drygt 40 bussturer bokade. Uppskattningsvis är det cirka 100 bussturer varje säsong som kör runt Åsunden. Om man räknar med cirka 50 personer i en busslast, innebär det tusentals personer som direkt berörs.

Vad betyder situationen för er verksamhet inför kommande säsong?

Annons

– Det är inget positivt, tvärtom. Det är dålig reklam för en stad som vill ha många besökare, säger Agneta Tjäder.

Vad säger er bussresenärer om situationen?

– Många pratar om det. Det är en källa till irritation och oro. Några kan bli helt förtvivlade. Risken är att detta är en uppfattning som sprids.

Agneta Tjäder påpekar att även andra berörs av bristen på toaletter. Det gäller turister i övrigt som besöker Ulricehamn men även ulricehamnare. Småbarnsföräldrar är en grupp som kanske särskilt berörs.

– Att försöka lösa situationen med att hänvisa till restauranger eller caféer är inget alternativ, säger Agneta Tjäder.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons