Annons
Nyheter
Tingsholmsgymnasiet spräckte sin budget för marknadsföring rejält förra året.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012
ARKIVFOTO Lokala UF-mässor, som den här i Tingsholms gymnastiksal i vintras, är ett sätt för skolan att marknadsföra sig.
ARKIVFOTO Lokala UF-mässor, som den här i Tingsholms gymnastiksal i vintras, är ett sätt för skolan att marknadsföra sig.Foto: Anette Westerlund

Gymnasieskolor runt om i landet lägger allt mer resurser på marknadsföring. Så även Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn.

För 2011 var budgeten för marknadsföring på 150 000 kronor. Men en summering visar att skolan drog över rejält. Slutnotan hamnade på 300 000 kronor.

Annons

– Det var på grund av reformen GY -11. Det behövdes nytt infomaterial, allt det gamla fick vi kassera, säger Catrine Berglund, gymnasiechef vid Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn.

Men en orsak var även att man såg ett behov av förstärkt marknadsföring.

Detta på grund av införandet av frisök. Det gör det möjligt för elever att söka och komma in på utbildningar på andra orter, trots att samma utbildning erbjuds på skolan på hemorten.

– Frisöket gör att vi som gymnasieskola är den mest konkurrensutsatta verksamheten i kommunen, säger Catrine Berglund.

– Det gör också att vi tappar elever. I vilken omfattning vet vi inte, det är ganska svårt att mäta sådant. Men uppskattningsvis har vi inför läsåret 2011/12 förlorat cirka 20 elever till Borås, som sökt utbildningar som vi själva har.

Den svåraste utmaningen för Tingsholmsgymnasiet gäller de minskande elevkullarna under de närmaste åren. Det är denna minskning som gör att skolan tvingats banta utbudet av utbildningar inför kommande läsår.

Samtidigt är elevkullarna ingenting som skolan kan påverka. Däremot kan man genom marknadsföring påverka elevernas sökmönster. Det är här som marknadsföringen kommer in.

– Vår bästa marknadsföring är nöjda elever. Att de får en utbildning av hög kvalitet som ger resultat i form av antingen jobb eller goda förutsättningar till fortsatta studier, är den bästa marknadsföringen, säger Catrine Berglund.

Marknadsföringen består av en mängd olika inslag (se faktaruta). Till detta kommer egen arbetstid. Men hur mycket det handlar om finns ingen exakt uppgift om.

– Man kan säga att vår marknadsföring i grunden handlar om ett förhållningssätt där kvalitet ska vara i fokus, säger Catrine Berglund.

Annons

Hon ser ett behov av att öka satsningen på besöksdagar. Elever från grundskolan ska alltså får ökade möjligheter att på plats få en presentation av Tingsholm och det som skolan erbjuder.

– Undersökningar hos elever som går hos oss visar på detta behov. Enligt vad de uppger, visste de inte inför ansökan till gymnasiet hur bra det är här på skolan. Den positiva bilden har de fått först efter att ha börjat här.

Sponsring är däremot inte aktuellt för skolans del. Marknadsföringen betalas med egna budgeterade medel.

Varför ingen sponsring?

– Till följd av den ekonomiska nedgången i svensk ekonomi har frågan inte varit aktuell. Det lokala näringslivet bidrar med personal och rådgivare vid olika arrangemang. Dessa kontakter är av mycket stor betydelse för våra elever som dels får nya kunskaper, dels bygger kontaktnät i näringslivet‚ säger Catrine Berglund.

– Men ekonomisk sponsring är en fråga som inte varit aktuell. Det är heller inget vi har diskuterat.

Annonsering i dagspress, deltagande vid utbildningsmässor, föräldraträffar i grundskolan samt besöksdagar vid skolan är bara några exempel på aktiveter som syftar till att marknadsföra Tingsholmsgymnasiet.

Vidare anordnas utbildningsmässor, med inriktningar som omvårdnad och teknik. Lokala UF-mässor tillsammans med näringslivet är också ett sätt att lyfta fram skolan.

Massutskick av infomaterial, kataloger, facebook, den egna hemsidan samt kommunens hemsida är andra metoder som används för att nå ut.

I sin marknadsföring lyfter skolan fram idrott, Ung Företagsamhet, internationalisering och annat. Programmen lyfter själva fram sin profil under besöksdag och Öppet hus.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons