Nyheter

Tingsholm får en ny rektor

Själv begriper han inte riktigt hur han av alla kom att bli ny rektor på Tingsholm. Men nu ska gympaläraren Jonas Andersson svida på sig kostymen.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2011
Från gympalärare till rektor på Tingsholm. Jonas Andersson blir ny ledare för ungdomsprogrammen.
Från gympalärare till rektor på Tingsholm. Jonas Andersson blir ny ledare för ungdomsprogrammen.Foto: Åsa Dahlberg

Han rynkar pannan vid tanken. Nej, kostym blir det nog inte, i alla fall ganska sällan. Han hoppas kunna duga som han är. Glad, entusiasmerande och med conversedojor istället för lackskor.

Han hade aldrig ens funderat på att bli rektor innan han råkade få syn på en annons i Borås Tidning då han höll på att bläddra sig fram till sporten. Tingsholms gymnasiet sökte en rektor som hade förmåga att arbeta i team och skapa ett gott arbetsklimat.

– De uttryckte sig inte precis så, men jag minns att jag tänkte att det där passar ju faktiskt in på mig.

Det gick några veckor och så letade han upp annonsen och sökte. Då hade det dessutom dykt upp en rektorstjänst till som rektor för ungdomsgymnasiet och det var den tjänsten Jonas Andersson slutligen fick. I dagarna håller han som bäst på att packa i hop sina saker på Särlaskolan i Borås för att börja sitt rektorsliv i Ulricehamn. Egentligen är det inte så mycket han tänker ta med.

– Jag tänker ta med lite böcker som jag hoppas kunna få användning för och så mina diplom.

Diplom?

– Jag har fått elevdiplom för bästa lärare. De åker med - jag är jättestolt. Jag kan nog behöva några uppmuntrande grejer att titta på när jag sitter där vid skrivbordet. Det kan vara bra, skrattar han.

Jonas Andersson utbildade sig för tio år sedan till lärare och har mest jobbat med no-ämnen och matematik på högstadiet. Det är först nu sista året som han undervisat i idrott och även lite matematik, men det var ett helt frivilligt steg. Sport ligger honom varmt om hjärtat. Det är det han egentligen tycker är roligast. Sport och ungdomar. Och gärna i kombination.

Det var också med ungdomar som han började att jobba en gång i tiden, som ungdomsledare hos kyrkorna här i Ulricehamn.

– Jag var ett mellanting mellan kompis och jourhavande präst och åkte runt på Ätradalsskolan, Stenbocksskolan och Tingsholm.

Jonas Andersson ser framemot sitt nya jobb samtidigt som det är smärtsamt att lämna det gamla. Hans mellanstadielever har tittat frågande på honom och undrat varför han ska bli rektor.

– Då har jag inte riktigt vetat vad jag ska svara. Men när jag väl fick chansen så kändes det som att det här var en utmaning som jag ville ta vara på.

Som ledare i skolan blir det främst en taktik från sportens värld som han tar med sig. Uppmuntran.

– Jag tycker det är effektivt. På alla sätt.

Namn: Jonas Andersson

Familj: Hustrun Maria, Viktor 19, Jakob 17, Lisa 10.

Bor: Borås

Ålder: 49 år

Gör när han är ledig: Grejar med huset, tränar på Friskis och Svettis, tjänstgör som taxichaufför för sina barn på halvtid, är ungdomsledare i kyrkan och tittar på Elfsborgs matcher.

Gör om tio år: Då är jag där mina fötter är. Jag tänker mig ingen annanstans, förhoppningsvis är jag kvar i Ulricehamn.

Gillar inte

1. Hat

2. Fotbollshuliganism

3. Blodpudding

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.