Annons
Nyheter

Tindra, 17, väljer bort manuellt körkort: ”Ett beslut för framtiden”

Dragläge – nej tack. Så resonerar allt fler ulricehamnare som väljer att ta körkort enbart för automatbilar. En av dem är 17-åriga Tindra Andersson.
– I framtiden kommer det vara mer automatbilar, så det kändes som ett bra val för mig, säger hon.
Ulricehamn • Publicerad 30 augusti 2023 • Uppdaterad 31 augusti 2023
Tindra Andersson, till vänster, känner inget behov av att köra bil med manuell växellåda. Wilma Karlsson däremot vill ha fler valmöjligheter i valet av bil.
Tindra Andersson, till vänster, känner inget behov av att köra bil med manuell växellåda. Wilma Karlsson däremot vill ha fler valmöjligheter i valet av bil.Foto: Pernilla Rudenwall

Det är fullsatt i teorisalen på Centrala trafikskolan i Ulricehamn. Här sitter blivande körkortstagare och lär sig om trafikens många risker. Om bara några veckor eller månader kommer de få sätta sig bakom ratten och köra iväg själva för första gången. Några av dem kommer behöva lägga i dragläget direkt, för andra är det bara att trycka på gasen.

När ulricehamnaren Tindra Andersson fick frågan om vilken typ av körkort hon ville ta, var svaret självklart.

Annons

– Jag är väldigt sugen på att ha en automatbil som förstabil, så det känns både skönare och lättare att ta automatkörkort, säger Tindra Andersson.

Hon är inte ensam om att tänka så. Under första halvåret 2023 valde en dryg tredjedel – 34,1 procent – av alla körkortstagare i Ulricehamn bort den manuella växellådan till förmån för en automatisk sådan. Det är en ökning med 11,2 procentenheter jämfört med året innan.

Fastän det fortfarande är vanligast att ta körkort för bilar med manuell växellåda ökar andelen som bara vill ta automatkörkort drastiskt.
Fastän det fortfarande är vanligast att ta körkort för bilar med manuell växellåda ökar andelen som bara vill ta automatkörkort drastiskt.Foto: Claus Gertsen /SCANPIX

Men den stora ökningen till trots är det fortfarande en klar majoritet som även vill kunna köra manuellt växlade bilar.

17-åriga Wilma Karlsson tillhör den stora massan som nu förbereder sig för uppkörning med bil med manuell växellåda. För henne grundar sig beslutet i att inte utesluta möjligheten att manövrera flera typer av bilar.

– Jag tycker det är kul att köra manuellt, det händer lite mer. Sen gillar jag att vara utomlands, och i de länder vi har varit har det oftast funnits flest manuella bilar, säger Wilma Karlsson.

Vad tänker du om det Tindra, att du inte kommer ha samma möjlighet?

– Oftast när jag är utomlands brukar jag inte åka runt mycket. Känner jag att jag vill åka på en sån typ av resa kan jag ta min egen bil, säger Tindra.

De är båda överens om att det är bra att det finns möjlighet att välja vilken typ av körkort man vill ta. Och de ser samtidigt för- och nackdelar med båda alternativen.

– Det kanske är säkrare att köra automatbil. För när jag kör ibland kan jag ha svårt att hitta dragläget, och då ökar ju risken att backa på någon. Men samtidigt tänker jag att det är lika bra att ha manuellt körkort, säger Wilma.

”Det här är ju en bra stad för folk som vill ta manuellt körkort,”
Wilma Karlsson

Och du slipper att öva dragläge, Tindra?

Annons

– Ja, det är riktigt skönt. Jag slipper känna mig stressad i uppförsbackar. Men det här är ju en bra stad för folk som vill ta manuellt körkort, säger Tindra och Wilma fyller i:

– Ja, det var bara senast i går som jag höll på att backa in i en bil här på gågatan, säger hon och skrattar.

Men fastän Tindra nu ratar dragläget är hon bara en uppkörning från att komplettera sitt framtida körkort. Och om EU-kommissionen får igenom sitt förslag om förändrade körkortsdirektiv kan det bli ännu enklare framöver.

– Det var också en stor anledning till att jag valde att ta automat, för att det inte var så mycket jobb om jag skulle ändra mig, säger hon.

Tindra må ha valt bort möjligheten att köra manuella bilar just nu, men det betyder inte att hon inte kan komplettera det hela senare.
Tindra må ha valt bort möjligheten att köra manuella bilar just nu, men det betyder inte att hon inte kan komplettera det hela senare.Foto: Pernilla Rudenwall
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons