Nyheter

Tidigare kyrkochef ser inte att fusk kan ha varit möjligt

Varken vid revision eller i ordinarie redovisning har något framkommit som gett anledning att misstänka oegentligheter inom i kyrkan.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2011

Det säger Birgitta Svahn, apropå den polisanmälan mot en kyrkopolitiker i Ulricehamn som lämnades in i förra veckan.

Under perioden 1999-2010 var hon kanslichef, inklusive fastighets- och kyrkogårdschef inom Ulricehamns kyrkliga samfällighet. Alltså under den period som de påstådda oegentligheterna ska ha ägt rum.

– Polisanmälan kom som en överraskning för mig. Även uppgifterna om att politikern skulle ha utnyttjat sin ställning kommer som en fullständig överraskning, säger Birgitta Swahn.

Hon hänvisar till de rutiner med särredovisning av fakturor samt tjänstgöringsrapporter som tillämpas inom samfälligheten.

– Särredovisning är ett sätt att hålla isär vilka fakturor som avser begravningsverksamheten och vilka som avser den kyrkliga verksamheten. Detta med tanke på att begravningsavgiften är obligatorisk, att jämföra med en skatt, medan kyrkoavgiften enbart betalas av medlemmarna i Svenska kyrkan.

– Särskilt mot den bakgrunden är det viktigt att ha full kontroll över fakturahanteringen. Det handlar om andras pengar. Då är det självklart viktigt med en så noggrann kontroll som möjligt, säger Birgitta Swahn.

Kravet på särredovisning bygger på en nu tio år gammal bestämmelse som trädde i kraft i samband med att kyrkan skildes från staten.

Inom samfälligheten tillämpa även ett system med tjänsterapportering. Vilket innebär att anställda hantverkare inom kyrkan skriver upp vilka jobb som görs samt på vilka tider. Även detta var ett sätt att klara särredovisningen.

– Min absoluta uppfattning är att anställda inte haft någon möjlighet att utföra arbete på annans fastighet under sin arbetstid, säger Birgitta Swahn.

Hon beskriver den interna kontrollen som rigorös, med kontroll och attestering i flera steg.

– Det var en del petjobb, men rutinen fanns. Så när nu den här situationen med polisanmälan uppstått, känns det väldigt bra att veta att vi har byggt upp rutiner för en noggrann kontroll.

Så hur reagerar du på de påståenden som nu framkommit om oegentligheter?

– Med stor förvåning. Jag har väldigt svårt att se hur någon skulle kunna utnyttja systemet på det sätt som nu påstås.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.