Nyheter

Ted Petersson: Ted Petersson: Det går att växa upp utan touchtelefon – det är upp till föräldrarna

Ibland vägrar barnen gå till skolan. Antagligen vill de stanna inne och surfa på mobilen eller spela tv-spel hela dagen. Är det inte dags att föräldrarna tar sitt ansvar?
Ted PeterssonSkicka e-post
Publicerad 15 december 2020 • Uppdaterad 26 februari 2021
Ted Petersson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Låt inte barnet sitta inne och kolla på mobilen.
Låt inte barnet sitta inne och kolla på mobilen.Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Jag såg barnet skrikandes på bussen, det kunde inte varit så gammalt och baserat på utseendet hade jag sagt fyra år. Det skrek och grät medans modern börja trösta och vagga barnet lite, trots detta ville det inte sluta.

Modern började bli generad då folk vände sig om och slängde dessa ogillande blickar på henne, jag själv satt och kollade ut genom fönstret och brydde mig inte så mycket om det.

Plötsligt slutade det och jag vände mig om, barnet satt nu belåtet och i full fart med att vrida och vända på iphonen för att klara spelet. Det small i mitt huvud, blixten hade träffat tankarna som nu var i full fart med sitt arbete. Jag slogs av alla dessa vackra minnen, tiden när man gick i fjärde klass och alltid kom sent från rasterna på grund av fotbollen, men vad spelar det för roll för dagens barn?

Jag kom även att minnas de outtröttliga benen, alla skratt och mest av allt: den sanna lycka som jag är evigt tacksam för. Jag blev lite melankolisk när barnets skrik väckte mig ur tankarna.

Många av dagens barn sitter inne och spelar på sina högteknologiska datorer, eller spelar Call of Duty på tv:n med hörlurar runt huvudet. Och när de väl är tvungna att vara någon annanstans som kanske kunde vara skolan eller någon träning så spelar det inte någon roll, de har antagligen en touchtelefon eller nåt annat tekniskt som en sista utväg för att slippa en aktivitet.

”Jag mindes alla dessa vackra minnen, tiden när man gick i fjärde klass och alltid kom sent från rasterna på grund av fotbollen, men vad spelar det för roll i dag för dagens barn?”
Ur krönikan.

Jag förmodar att de här barnen inte känner som jag, de vet inte vad de går miste om när jag pratar om utflykter med skolan eller att bara hitta på aktiviteter ute. Jag vet hur mycket glädjen från barndomen har påverkat mig i dagens liv, jag tänker väldigt mycket på den och skrattar när minnena dyker upp.

Därför kära föräldrar, se till att barnet får denna glädje. Låt inte barnet sitta inne jämt med datorn eller telefonen. Forma inte barnet efter dig själv utan låt det växa fram och få utforska sig en personlighet.

Veckans

!!

Missa inte Paul McCartneys nya album denna vecka. Ex-beatlen har fått väldigt mycket beröm för sina nya platta. Jag tror att gubben fortfarande kan leverera bra musik fast han snart fyller 80 år och tror stenhårt på att albumet kommer bli en succé. Jag rekommenderar alla UT-läsare att lyssna på den.

?

Det har gått över en månad sedan Joe Biden vann USA-valet. Nu ska han snart svära presidenteden. Tror ni att Donald Trump kommer se glad ut när Biden svärs in som USA:s nästa president?