Annons
Nyheter

Tacklar Elmiamässan på nytt sätt

Efter att ha ställt ut på traditionellt vis sedan 1985 tog Lideco i år ett nytt grepp kring underleverantörsmässan på Elmia. Tre kronors förbundskapten Pär Mårts var dragplåster i den nya satsningen.
Nyheter • Publicerad 13 november 2014
Peter Nilsson, vd, tillsammans med säljledaren Bo Nilsson. Den senare stark hockeyspelare i både HV 71 och Nittorp när det begav sig.
Peter Nilsson, vd, tillsammans med säljledaren Bo Nilsson. Den senare stark hockeyspelare i både HV 71 och Nittorp när det begav sig.Foto: 
Pär Mårts och Pär Pettersson drar fullt hus i dagarna två på Elmia subcontractor i Jönköping. Bakom föreläsningarna om ledarskap och att bygga ett lag står Dalstorpsföretaget Lideco som ville göra något nytt på jättemässan.
Pär Mårts och Pär Pettersson drar fullt hus i dagarna två på Elmia subcontractor i Jönköping. Bakom föreläsningarna om ledarskap och att bygga ett lag står Dalstorpsföretaget Lideco som ville göra något nytt på jättemässan.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
1 200 företag ställer ut på årets underleverantörsmässa som pågår till på fredag.
1 200 företag ställer ut på årets underleverantörsmässa som pågår till på fredag.Foto: 
Foto: 

Det är lunchtid den första dagen av tre på jättelika mässan Elmia subcontractor. Tusentals besökare rör sig fram och tillbaka mellan mässhallar, caféer och mötesrum.

Peter Nilsson, vd på Lideco, ser nöjd ut när han står i dörren till ett av många konferensrum på Elmia i Jönköping och hälsar välkommen. Det är Peter och kollegorna på företaget som bjudit in till föreläsning under rubriken "Från teori till praktik".

Annons

– Vi har gjort det vanliga i alla år och redan tidigt inför årets mässa kände vi i ledningen att vi ville göra något annorlunda. Tankarna ledde fram till att vi ville bjuda på en föreläsning av något slag och då kom Pär Mårts namn upp ganska snabbt. Det var ett par stycken på företaget som lyssnat på honom tidigare och tyckte att det var bra, säger Peter Nilsson.

En första kontakt togs och det visade sig att Lidecos planer och den svenske förbundskaptenens schema kunde synkas. Pär Mårts tillsammans med ishockeylandslagets mentale tränare, Pär Pettersson, anlitades för två föredrag, ett i går onsdag och ett i dag torsdag.

– Det var 80 platser totalt vid två tillfällen och det blev fullt ganska snabbt. Uppenbarligen så låg den här satsningen rätt i tiden. Alla organisationer och företag vill bygga ett vinnande lag och det finns mycket att tjäna på en bra organisation, säger Peter Nilsson.

Att ett namn som Pär Mårts lockar är uppenbart för Peter Nilsson. Lidecos vd tror dock inte att de har kunder med exceptionellt stort hockeyintresse.

– Det gör inget att Pär Mårts är känd men jag tror mer att det är ledarskapfrågor som lockar, säger Peter Nilsson som inte gör någon hemlighet med syftet med att anlita ett dragplåster.

– Vi vill träffa så många befintliga och presumtiva kunder som möjligt i samband med mässan. Om några fler åker från Elmia och kopplar samman Lideco med något positivt och givande så är det en stor fördel för oss.

Nere i hall D där Lidecos monter är belägen håller bland andra Mikael Elofsson och Niclas Älmefur ställningarna.

– Via montern får vi en mötesplats och min bild är att vi har mest nytta av att träffa våra befintliga kunder. Alla är här och det blir ett naturligt utbyte, säger Niclas Älmefur.

På mässgolvet har de flesta ganska bråttom och det är en ständig rörelse. Lugnet i konferensavdelningen är en kontrast. Vad gäller duon Pär Mårts och Pär Pettersson så visar det sig att den mindre namnkunnige av de båda är den store underhållaren. Pär Pettersson är filosofie doktor i psykologi. Han och Mårts har arbetat tillsammans i olika hockeysammanhang i tolv år. Pettersson kom med en hel del konkreta tips till företagarna.

– Generellt tycker jag att det läggs för mycket tid på ledarskapsutbildningar ute på företagen. Vad man borde göra är att fokusera på mer på att få jobbet gjort. Alla olika roller ska fungera tillsammans på bästa sätt - då blir jobbet gjort på bästa sätt, sa Pettersson och fick medhållande nickningar till svar.

Annons

Han talade också om hockeyn som en i grunden straffande miljö.

– I lagidrott på elitnivå är det så. Allt mäts. Hur mycket tid får en spelare av tränaren? Skäll i båset efter ett dåligt byte. Det är viktigt att alla runt omkring är medvetna om detta och kan hantera det bättre. Det går bra att säga ifrån ibland men alla individer måste också få synas och chans till att växa.

Per Mårts tror att många företag anställer medarbetare som är för lika varandra.

– Som ledare är det lätt att välja en viss typ av människor som man trivs med och som man tror ska fungera i miljön. Det är lätt att glömma att det är en tillgång att folk tycker och tänker olika. Det föds saker i möten mellan människor.

Just det var något som Lideco hoppades på. Att mötet på det nya sättet på mässan ska föda framtida affärer.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons