Efter skolinspektions besök i kommunen för några år sedan berättade UT om fler fall av vuxenmobbning som riktade sig mot elever vid skolan.
Enligt flera samstämmiga uppgifter var det en anställd vid skolan som gjort sig skyldig till mångårig kränkande behandling. Att kränkning mot vissa elever förekom hade även noterats i skolinspektions rapport efter den granskning som gjordes vid kommunens skolor.
Den lärare som utpekades som ansvarig för den kränkande behandlingen omplacerades som en följd av påpekandet av skolverket.
För en av de andra lärarna som jobbade vid samma skola under den aktuella perioden blev konsekvenserna att hon inte längre såg det som möjligt att jobba kvar vid Marbäcks skola. Detta till följd av det arbetsklimat som då rådde vid skolan. Det resulterade istället i läraren bytte skola, för att några år senare få förtidspension.
Efter UTs artiklar om händelserna vid Marbäcks skola har den anställde nu krävt skadestånd från kommunen som ersättning för att hon till följd av sin sjukskrivning gått miste om inkomst.
Kravet var ursprungligen på drygt en miljon kronor. Det byggde på en förväntad löneutveckling under den aktuella perioden.
En överenskommelse har nu träffats som innebär att läraren får 25 000 kronor av Ulricehamns kommun. Pengarna betalas in som tjänstepension.
Enligt Christer Lindström, personalchef vid Ulricehamns kommun, är överenskommelsen ett sätt att sätta punkt för det som har varit.
– Summan som den anställde nu får är att betrakta som symbolisk, säger han.
Ska uppgörelsen uppfattas som en ursäkt från kommunens sida för det som hände vid Marbäcks skola?
– Vi har haft en dialog om bakgrunden. Uppgörelsen är ett sätt att sätta punkt för det som varit och gå vidare. Personligen kan jag inte göra mer nu i den här saken.
Uppgörelsen har den förankrats på högsta politiska nivå i Ulricehamns kommun.
Kommunalrådet Roland Karlsson vill dock inte kommentera frågeställning gällande motivet till varför kommunen går med på uppgörelsen.
Som UT tidigare berättat har ingen i ansvarig ställning, vare sig under den tid som kränkningarna pågick, eller i dag, sagt sig vara beredd att be om ursäkt för de kränkningar som enligt samstämmiga uppgifter ska ha förekommit vid skolan.
För övrigt kan noteras att den utredning som en extern konsult gjorde på uppdrag av den dåvarande skolledningen för att utreda anklagelserna om kränkning fortfarande är försvunnen.