Annons
Nyheter

Sverigedemokrater blir Nationaldemokrater

Nu får Tranemo en nationaldemokrat i fullmäktige. Den politiska vilden Thomas Bengtström från Dalstorp har gått in i det nationalistiska partiet Nationaldemokraterna.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2010
Carl-Johan Backestierna
Carl-Johan BackestiernaFoto: Foto Borås Tidning
Thomas Bengtström
Thomas BengtströmFoto: Foto Borås Tidning

Thomas Bengtström tog Sverigedemokraternas plats i fullmäktige efter att Carl Johan Backestierna hade lämnat partiet efter en konflikt. Men inte heller Thomas Bengtström blev kvar i Sverigedemokraterna utan har verkat i fullmäktige som politisk vilde.

På tisdagen kom ett pressmeddelande från partiet Demokratisk Allians, där Carl Johan Backestierna är medlem. Enligt pressmeddelandet går Demokratisk Allians in i en fusion med Nationaldemokraterna, och Thomas Bengtström kommer att driva partiernas gemensamma politik i kommunfullmäktige.

Annons

– Nationaldemokraterna har likartade politiska värderingar som på flera sätt har bidragit till att sammanslagningen blivit möjlig. Tillsammans kommer värderingarna att stärka den politiska framtoningen på ett positivt sätt, säger Carl Johan Backestierna i pressmeddelandet.

Thomas Bengtström kommer enligt Nationaldemokraternas hemsida att tillsammans med ytterligare fyra personer ställa upp för Nationaldemokraterna i Tranemo i valet i september.

Carl Johan Backestierna kommer enligt hemsidan att driva Nationaldemokraterna framåt i Sjuhärad.

Nationaldemokraterna bildades 2001 som en utbrytning ur Sverigedemokraterna. Nationaldemokraterna är enligt Nationalencyklopedin ett nationalistiskt parti vars främsta mål är att etablera ett etniskt och kulturellt homogent Sverige. Partiet är stark motståndare till idén om ett mångkulturellt samhälle. Den viktigaste politiska sakfrågan för partiet är att stoppa den utomeuropeiska invandringen till Sverige. Nationaldemokraterna har kopplingar till nationalistiska partier runtom i Europa och nynazistiska grupperingar i Sverige. Partiledare är sedan 2006 Marc Abramsson (född 1978). I valet 2006 fick partiet cirka 3 100 röster (0,06 procent av rösterna) på riksnivå och erhöll kommunala mandat i Södertälje (två) och Nykvarn (ett).

Källa: Nationalencyklopedin

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons