Nyheter

Svar på tal om avtal med Ica

Kommunens avtal med Ica är korrekt, och synpunkterna från den person som överklagat avtalet kan inte prövas nu. Det svaret väntas kommunen nu skicka in till förvaltningsrätten.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014

Ulricehamns kommun är inne i en större process med syfte att få till ny handel vid Ubbarp där den nya motorvägen ska gå förbi. Bland annat är Ica intresserad av att etablera en Ica Maxi-butik där. Samtidigt kan kommunen få ett nytt stadsbibliotek i lokalen i centrum där Ica finns i dag.

I juni tog processen ett steg framåt när kommunfullmäktige godkände ett avtal med Ica.

Men beslutet överklagades alltså till förvaltningsrätten av Peter Thorné som bor i närheten av platsen där den nya Ica-butiken planeras. Han skrev bland annat i överklagandet att kommunen gynnar ett specifikt företag och att det inte verkar finnas någon budgetram så att skattebetalarna vet vad etableringen kommer att kosta.

– Kommunala skattepengar ska ju i första hand gå till kärnverksamheter, sa han när UT skrev om överklagandet.

Kommunen har nu tagit fram ett förslag till svar som ska skickas in till förvaltningsrätten. Politikerna i kommunstyrelsen ska ta ställning till detta svar under sitt möte på måndag.

I svaret skriver man att beslutet i fråga bara gäller ett avtal om när man ska godkänna ramavtalet med Ica, ett avtal som i sig godkändes för ett år sedan. De frågor som Peter Thorné tar upp kan alltså inte prövas nu.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin känner sig trygg med att kommunen har hanterat ärendet på rätt sätt.

– Jag ser inte att det finns någon grund för hans skrivelse. Det handlar om ett allmänt tyckande från hans del, och det står honom helt fritt att tycka. Men förvaltningsrätten ska ta ställning till om något är formellt fel, om vi har handlagt ärendet fel men det finns inget skäl för att tro det, säger han.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.