Superbra äppelår – Carolina, 36, har hundratals träd hemma
Det är många som har ett par enstaka träd fyllda med äpplen i sina trädgårdar. Det är däremot inte lika vanligt att odla äppelträd. Det har Carolina Smedberg i Humla gjort sedan 2019. 36-åringen har i dag nästan 300 träd med olika sorter som Holsteiner cox, Ingrid Marie, Discovery och Aroma.
– Jag började med att sätta 80 träd. Sen satte jag drygt 200 året efter.
Intresset tog fart när hon bestämde sig för att gå en kurs i ekologisk äppelodling i Skara.
– Jag är uppvuxen i Humla med lantbruk. Men det var inte riktigt min grej att ta hand om massa djur. Jag tycker det här med äppelodling känns lite roligare och mer spännande.
Eftersom Carolina Smedberg jobbar med yoga i Indien under vinterhalvåret passar det perfekt att ha en äppelodling hemma i Humla.
– Då kan jag ta hand om äpplena under sommaren och hösten. Det är klart att det kan hända saker på vintern, om det skulle komma harar eller om staketet skulle rivas ner. Men då har jag hjälp från familjen.
”Jag skulle gärna vilja göra mer av det. Att det blir mer volym och lite mer lönsamt, nu tjänar jag inget på det. Jag säljer äpplen vid vägen och sen har jag åkt på lite marknader.”Carolina Smedberg
Vad känner du efter fem år som äppelodlare?
– Det är fortfarande väldigt spännande. Jag skulle gärna vilja göra mer av det. Att det blir mer volym och lite mer lönsamt, nu tjänar jag inget på det. Jag säljer äpplen vid vägen och sen har jag åkt på lite marknader. Jag ser det mer som ett hobbyprojekt. Det är mysigt att pyssla med träden.
Men den senaste tiden har hon blivit lite irriterad på en del av träden.
– Vissa av dem är klena och tål ingenting. De tål inte torka, blåst eller sorkangrepp. Det beror på hur stark grundstammen är. Skulle jag göra om odlingen hade jag inte valt den klena grundstammen.
Äppelåret 2024 har stuckit ut.
– Det har varit ett jättebra äppelår, med ordentlig blomning och hyfsat balanserat väder. Det kanske var lite torrt ett tag på våren, men annars har det varit bra.
Äppelodlaren säljer inte hela sin skörd. Hon tillverkar även marmelader och must.
– Marmeladerna blir i olika färger beroende på vilken sort man använder. Använder man Ingrid Marie blir den lite mer rödrosa. Använder man Aroma blir den lite mer guldig. Jag gör även en del äppelkakor. Jag hade ett kafé i somras, men tyvärr tajmade inte riktigt äppelsäsongen in med det.
Vad är det bästa med äpplen?
– De är vackra, goda och användbara till mycket. De är även nyttiga och fiberrika. Det känns bra att sköta om träd.
Äppelkaka med smördeg
Ingredienser:
Smördegsbotten
Äppelskivor från fyra äpplen
Kanel och råsocker
Smör
Gör så här:
Lägg smördegen i en ugnsfast form.
Lägg äppelskivor på.
Strö på kanel och socker. Hyvla över smör.
Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.