Annons

Superbra äppelår – Carolina, 36, har hundratals träd hemma

Carolina Smedberg i Humla har odlat äpplen i fem år.
Nu har hon nästan 300 träd med olika sorter.
– Äpplen är vackra, goda och användbara till mycket, säger hon.
Humla • Publicerad 6 oktober 2024
Vinterhalvåret tillbringar Carolina Smedberg i Indien. Under de varmare månaderna lägger hon gärna en del tid på att ta hand om sina äppelträd i Humla utanför Blidsberg.
Vinterhalvåret tillbringar Carolina Smedberg i Indien. Under de varmare månaderna lägger hon gärna en del tid på att ta hand om sina äppelträd i Humla utanför Blidsberg.Foto: Pernilla Rudenwall

Det är många som har ett par enstaka träd fyllda med äpplen i sina trädgårdar. Det är däremot inte lika vanligt att odla äppelträd. Det har Carolina Smedberg i Humla gjort sedan 2019. 36-åringen har i dag nästan 300 träd med olika sorter som Holsteiner cox, Ingrid Marie, Discovery och Aroma.

– Jag började med att sätta 80 träd. Sen satte jag drygt 200 året efter.

Annons

Intresset tog fart när hon bestämde sig för att gå en kurs i ekologisk äppelodling i Skara.

– Jag är uppvuxen i Humla med lantbruk. Men det var inte riktigt min grej att ta hand om massa djur. Jag tycker det här med äppelodling känns lite roligare och mer spännande.

Eftersom Carolina Smedberg jobbar med yoga i Indien under vinterhalvåret passar det perfekt att ha en äppelodling hemma i Humla.

– Då kan jag ta hand om äpplena under sommaren och hösten. Det är klart att det kan hända saker på vintern, om det skulle komma harar eller om staketet skulle rivas ner. Men då har jag hjälp från familjen.

”Jag skulle gärna vilja göra mer av det. Att det blir mer volym och lite mer lönsamt, nu tjänar jag inget på det. Jag säljer äpplen vid vägen och sen har jag åkt på lite marknader.”
Carolina Smedberg
Carolina Smedberg har en yogastudio i Humla. I somras drev hon även ett kafé. Det återstår att se om hon serverar kaffe och kakor även nästa sommar: ”Jag har inte riktigt bestämt mig. Jag fokuserar mest på yogan och äppelträden. Vi får se. Kan jag få med mig någon mer som engagerar sig kanske det blir kafé igen”, säger hon.
Carolina Smedberg har en yogastudio i Humla. I somras drev hon även ett kafé. Det återstår att se om hon serverar kaffe och kakor även nästa sommar: ”Jag har inte riktigt bestämt mig. Jag fokuserar mest på yogan och äppelträden. Vi får se. Kan jag få med mig någon mer som engagerar sig kanske det blir kafé igen”, säger hon.Foto: Pernilla Rudenwall

Vad känner du efter fem år som äppelodlare?

– Det är fortfarande väldigt spännande. Jag skulle gärna vilja göra mer av det. Att det blir mer volym och lite mer lönsamt, nu tjänar jag inget på det. Jag säljer äpplen vid vägen och sen har jag åkt på lite marknader. Jag ser det mer som ett hobbyprojekt. Det är mysigt att pyssla med träden.

Men den senaste tiden har hon blivit lite irriterad på en del av träden.

– Vissa av dem är klena och tål ingenting. De tål inte torka, blåst eller sorkangrepp. Det beror på hur stark grundstammen är. Skulle jag göra om odlingen hade jag inte valt den klena grundstammen.

Äppelåret 2024 har stuckit ut.

– Det har varit ett jättebra äppelår, med ordentlig blomning och hyfsat balanserat väder. Det kanske var lite torrt ett tag på våren, men annars har det varit bra.

Carolina säljer en del av sina äpplen. Men hon använder också frukten när hon gör marmelad, must och kakor.
Carolina säljer en del av sina äpplen. Men hon använder också frukten när hon gör marmelad, must och kakor.Foto: Pernilla Rudenwall
Annons

Äppelodlaren säljer inte hela sin skörd. Hon tillverkar även marmelader och must.

– Marmeladerna blir i olika färger beroende på vilken sort man använder. Använder man Ingrid Marie blir den lite mer rödrosa. Använder man Aroma blir den lite mer guldig. Jag gör även en del äppelkakor. Jag hade ett kafé i somras, men tyvärr tajmade inte riktigt äppelsäsongen in med det.

Vad är det bästa med äpplen?

– De är vackra, goda och användbara till mycket. De är även nyttiga och fiberrika. Det känns bra att sköta om träd.

Recept

Äppelkaka med smördeg

Ingredienser:

Smördegsbotten

Äppelskivor från fyra äpplen

Kanel och råsocker

Smör

Gör så här:

Lägg smördegen i en ugnsfast form.

Lägg äppelskivor på.

Strö på kanel och socker. Hyvla över smör.

Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.

Eddie JonssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons