Annons
Nyheter

Subventionerad hyra försvagar kommunen

Kommunen skulle förlora 1,6 miljoner kronor i uteblivna hyresintäkter per år om den föreslagna hyresnivån för allaktivitetshuset i Hökerum börjar tillämpas även för andra kommunalt ägda fastigheter.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2010

Det visar en kostnadsanalys som kommunens fastighetsavdelning gjort.

Det är efter förslaget om nytt hyresavtal mellan Södra Vings IF och Ulricehamns kommun som frågan om hyressättning blivit aktuell.

Annons

Kommunstyrelsen har begärt en analys av vad det skulle innebära att erbjuda hyreslokaler för allaktivitetsverksamhet till föreningslivet i kommunens större samhällen till likvärdig kostnad som dagens hyresavtal med samhällsföreningen i före detta kommunhuset i Hökerum.

Nu gällande hyresavtal innebär att Södra vings IF betalar 400 kronor i månaden inklusive värme. Den genomsnittliga driftskostnaden för fastigheten ligger på cirka 108 000 kronor per år. Med ett påslag för underhåll samt avdrag för hyresintäkter från annan hyresgäst (räddningstjänsten) i samma fastighet blir nettohyran cirka 114 000 kronor per år, enligt fastighetsavdelningens uträkning.

För en jämförelse har fastighetsavdelningen tittat på två andra kommunalt ägda fastigheter som är eller kommer att stå utan hyresgäst.

? Kölaby före detta skola i Trädet: Här finns planer på att omvandla den före detta skolbyggnaden till ett allaktivitetshus motsvarande före detta kommunalhuset i Hökerum. Baserat på genomsnittlig drift- och kapitalkostnad samt underhåll blir bruttohyran 420 000 kronor per år.

? Älmestads skola: Då skolverksamheten upphör i höst kommer endast en mindre del av fastigheten att användas för fritidsverksamhet. I dagsläget betalar barn- och utbildningsnämnden 985 000 kronor om året i internhyra till serviceförvaltningen för skolbyggnaden.

Bruttohyresintäkten bör enligt fastighetsavdelningen vara drygt en miljon kronor (1 076 000 kronor). Uträkningen bygger på snittkostnaden för de fyra senaste åren, i vilken även underhållskostnaden är inräknad.

För närvarande finns ingen formell fråga från utvecklingsgrupp eller motsvarande om att få använda lokalerna i Älmestad, då skolan stänger.

Fastighetsavdelningens analys mynnar ut i förslaget att kommunen bör täcka upp mellanskillnaden mellan den hyra ideella föreningar betalar och den verkliga hyreskostnaden. Alternativt kan hyresgäster ges möjlighet till driftsbidrag med motsvarande belopp.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons