Annons
Nyheter

Styrelsen stoppade svar på byggarnas protester

Stenhård kritik från cirka 20 lokala byggföretag. Men bostadsbolaget Stubo tänker inte svara på kritiken.
Nyheter • Publicerad 26 april 2014

Direkt efter att Stubos styrelseordförande Kristina Wilhelmsson (M) hade läst den kritiska debattartikeln i UT förra lördagen, skrev hon ett svar. Men brevet skickades inte, efter diskussion i styrelsen två dagar senare.

– Det tillför inget mervärde att fortsätta debatten. En debatt ska leda till något. Men här har vi redan gett vår syn på hur frågan har hanterats, säger Kristina Wilhelmsson.

Annons

Enligt henne kunde Stubo inte först göra en regelrätt upphandling för att därefter istället välja det företag som redan upphandlats via Sabo, i det fall det hade visat sig mest fördelaktigt.

– Dessutom stämmer inte uppgiften att de lokala byggföretagen inte hade chans att delta i Sabos upphandling. Ett lokalt företag deltog i upphandlingen, säger hon.

Då UT kontrollerar med det lokala bolaget Kristina Wilhelmsson anger visar det sig att det bolaget sedan flera år tillbaka är uppköpt och numera ingår i det större byggbolaget Skanska.

Hur reagerar du på att cirka 20 byggföretag riktar hård kritik mot Stubos sätt att hantera frågan?

– För oss är frågan utagerad. Nu jobbar vi framåt, för att få fram nya projekt. Efter Stadsskogen väntar Hemrydsgatan. För det projektet kommer vi att göra en upphandling.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) tycker att frågan kunde ha hanterats bättre.

– Visserligen är jag inte fullt insatt, vilket heller inte är min uppgift. Men min bild är att Stubos framförhållning kunde ha varit bättre. Det här med Stadsskogen har varit känt länge, så jag har svårt att se hur tidsaspekten skulle kunna vara ett motiv för Stubo att välja Sabos upphandling i stället för att göra en egen, säger Lars Holmin.

Hur är samsynen inom alliansen vad gäller skrivningen i det kommunala handlingsprogrammet om att ge lokala företag möjlighet till att delta i upphandlingar?

– Självklart gäller det. Vi har en upphandlingsenhet och vi har erbjudit lokala företag utbildning inom området. Jag kan bara beklaga att det inte fungerade i det här fallet.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons