Annons
Nyheter
Hundra nya lägenheter med hyresrätt. Det vill Stubo bygga söder om Stjärnhusen på Hemrydsgatan.
Nyheter • Publicerad 30 september 2014

Två till tre flerbostadshus i åtta våningar. Dessutom avfallsbyggnad, parkeringslängor och parkeringsdäck. Allt på område som i dag är parkmark.

Så ser kommunala bostadsbolaget Stubos nya storprojekt ut. Nästa vecka ska kommunstyrelsen ta ställning till en begäran om ny detaljplan för området, kallat Kvarnryd.

Annons

I en idéskiss finns ett flerbostadshus inritat på västra sidan om Hemrydsgatan, söder om Stjärnhusen. Samma sak på östra sidan av gatan, där ett annat ritats in en bit söder om det befintliga hyreshuset, ungefär mitt emellan Hemrydsgatan och Villagatan.

Något tredje hus finns inte med på idéskissen, men är med som en möjlighet i ansökan om planbesked.

Den gångväg som förbinder Villagatan och Hemrydsgatan och som även har en lite mindre tydlig fortsättning ned mot Parkgatan, kan sägas utgöra en sydlig gräns för Stubos planer.

I tjänsteskrivelsen från miljö- och samhällsbyggnad nämns bland annat att det aktuella planområdet finns med i Kulturmiljövårdsprogrammet från 2002 för Ulricehamns stad. Både de flerbostadshus (Stjärnhusen) och de omgivande villor, radhus och lamellhus, som finns i dag pekas ut som exempel på svensk 1950-talsarkitektur. Identitetsvärdet för området kring Hemrydsgatan och Villagatan är därför stort, vilket man anser bör beaktas.

Om kommunstyrelsen ställer sig bakom planerna – något annat vore ganska anmärkningsvärt med tanke på politikernas starkt uttalade önskemål om ökad produktion av hyreslägenheter – kan en ny detaljplan för området antas under andra kvartalet 2016.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons