Annons
Nyheter

Strid om sophämtningen

Med ett bud nästan två miljoner lägre än konkurrenten Sita tog Lastbilscentralen Borås hem upphandlingen för hushållsavfall i Ulricehamn. Nu vill man även tävla med Sita om industrimarknaden.
Nyheter • Publicerad 25 april 2013

Sita och LBC Borås var de enda som lämnade anbud om hushållssoporna. Båda uppfyllde kraven och hade lika bra referenser. Däremot låg LBC Borås 1,8 miljoner lägre än Sita med sitt bud på 5,7 miljoner för att sköta insamling och behandling av hushållsavfall i Ulricehamns kommun.

Avtalet börjar gälla den första januari 2014 och sträcker sig över ett år och fyra månader, en relativt kort period.

Annons

Enligt Marie Ström på Ulricehamns energi AB, som har skött upphandlingen, beror det på att man väntar på en nationell utredning om sophantering.

Enligt Martin Falck, vd för LBC Borås, gör företaget en stor satsning just nu på hela miljö- och återvinningsområdet i Ulricehamn. Redan i mars började man satsa på industrimarknaden och nyligen tog man alltså ytterligare ett viktigt steg genom att vinna upphandlingen om hushållssoporna.

Att de låg så mycket lägre än Sita beror enligt LBC Borås på att de vill etablera sig i Ulricehamn.

– Vi gör en satsning, vi vill vara på den här marknaden. Vi vill in och etablera oss, säger Hans Karlsson som är chef för affärsområdet miljö- och återvinning på LBC Borås.

Martin Falck och Hans Karlsson betonar att hushållen inte kommer märka någon större skillnad efter den första januari när de tar över hushållssoporna.

– Inte annat än att det blir ny färg på bilarna, säger Marin Falck.

Klart är att de tack vare den här upphandlingen kommer nyanställa en person till LBC Ulricehamn, som ingår i samma bolag som LBC Borås. Kanske kommer de dessutom anställa ytterligare en person i Ulricehamn som ett led i sin satsning på den här marknaden, enligt Martin Falck.

Hur det kommer bli med de blå tunnorna som Sita har börjat med för att samla in papper, är dock oklart. Det har de inte hunnit ta ställning till än.

– Det här är i ett tidigt skede. Vi har nyss fått beskedet om upphandlingen, säger Martin Falck.

Han säger att de ser hushållssoporna som en bra bas. Nu ska de även ta över den övriga marknaden i Ulricehamn också.

– Det är helheten vi vill ha. Nu har vi etablerat oss här och fått den här upphandlingen. Nu ska vi sätta upp nya mål.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons