Annons
Nyheter

Stort smaktest: UT utser den godaste pizzan i stan

De må likna varandra, men smak- och utseendemässigt kan det skilja mer än man tror mellan de lokala pizzorna.
UT har tagit sig an uppgiften att utse den godaste pizzan i Ulricehamn. Och det är två smakklassiker som får agera kraftmätare.
Ulricehamn • Publicerad 21 augusti 2020
Det rådde delade meningar kring vissa pizzor, men överlag var panelen överens om såväl smaksensationer som bottennapp.
Det rådde delade meningar kring vissa pizzor, men överlag var panelen överens om såväl smaksensationer som bottennapp.Foto: Evelina Segerqvist

Våren har kantats av utmaningar för restaurangbranschen i coronakrisens kölvatten. Men för många pizzerior har marknaden blomstrat.

När Ulricehamns sparbank delade ut matkuponger till stadens gymnasieelever stod samtliga pizzerior med på listan över anslutna restauranger. I mitten av augusti låg två av pizzeriorna på topp fem över de restauranger som hade fått in flest matkuponger sedan projektet startade i april.

Annons

Med bakgrund av detta beslutade vi på UT oss för att genomföra ett stort smaktest av Ulricehamns pizzerior, för att utse den godaste kebabpizzan respektive Funghin i staden. Och det må vara känt sedan tidigare, men under testets gång blev det än tydligare att smaken är som baken – delad.

Koncentrationen var påtaglig när kriterier som smak och konsistens skulle bedömas.
Koncentrationen var påtaglig när kriterier som smak och konsistens skulle bedömas.Foto: Evelina Segerqvist
fakta

Motivering av urval

• Vi valde att testa två olika pizzor, varav en vegetarisk (Funghi) och en med kött (kebab). Vid ett antal tillfällen fanns Funghi inte på menyn, varpå vi således beställde en Capricciosa utan skinka (vilket motsvarar de klassiska ingredienserna för en Funghi – alltså tomatsås, champinjoner och ost).

• Endast pizzeriorna inom Ulricehamns 50-skyltar testades, då vi bedömde att kransorternas pizzor inte skulle göra sig rättvisa om de hade behövt transporteras en längre sträcka innan de kunde provsmakas.

• Kravet för att pizzerian skulle få ingå i testet var att det skulle finnas kebabpizza på menyn. Vid beställning valde vi en blandning av mild och stark sås som topping för den pizzan som gick under namnet ”kebabpizza” på menyn.

• Ingick i testet gjorde: Pizza Palace, Pizzeria Adriatic, Sannegårdens Pizzeria, Pizzeria Jamaica, Sibylla, Pizzeria Rhodos och Nattkröken.

Funghi

Funghi, Nattkröken.
Funghi, Nattkröken.Foto: Evelina Segerqvist

Nattkröken

Betyg: 4.

Pris: 85 kronor*. Pizzan finns inte på menyn.

Panelens utlåtande: I särklass den största pizzan. Spröd, salt och god smak. Degen påminner lite om majsbröd, vilket ansågs vara ett positivt inslag. Solklar vinnare av testet enligt panelen!

Övriga kommentarer: Innovativ, örtig och väldigt grön pizzasallad – vågat och välsmakande.

*Baserat på priset på Capricciosa.

Funghi, Pizzeria Jamaica.
Funghi, Pizzeria Jamaica.Foto: Evelina Segerqvist

Pizzeria Jamaica

Betyg: 3.

Pris: 85 kronor*. Pizzan finns inte på menyn.

Annons

Panelens utlåtande: Bästa bottnen enligt panelen, både knaprig och tunn utan att vara torr. Även svamparna bjöd på bra tuggmotstånd, men de var dock lite för få till antalet. Överlag en bra mix av gräddig ost och krispiga kanter.

Övriga kommentarer: Stabil och bekant pizzasallad, om än aningen smaklös.

*Baserat på priset på Capricciosa.

Funghi, Pizza Palace.
Funghi, Pizza Palace.Foto: Evelina Segerqvist

Pizza Palace

Betyg: 3.

Pris: 80 kronor. Pizzan finns på menyn.

Panelens utlåtande: Tunn och knaprig botten, smakrik ost och goda färska champinjoner. Var den enda Funghin med gullök som topping, vilket fungerade lite som en vattendelare hos panelmedlemmarna – men majoriteten var ändå positivt inställda till inslaget.

Övriga kommentarer: God klassisk, aningen syrlig, pizzasallad.

Funghi, Pizzeria Rhodos.
Funghi, Pizzeria Rhodos.Foto: Evelina Segerqvist

Pizzeria Rhodos

Betyg: 3.

Annons

Pris: 90 kronor*. Pizzan finns inte på menyn.

Panelens utlåtande: Något av en vattendelare bland panelmedlemmarna. Somliga hade den som favorit, och påpekade i synnerhet den rikliga och smakrika osten – medan andra påpekade att botten var aningen degig. En minut längre gräddning i ugnen och den hade fått toppbetyg.

Övriga kommentarer: Den dassiga och gråbleka pizzasalladen sänker det totala helhetsintrycket.

*Baserat på priset på Capricciosa.

Funghi, Sannegårdens Pizzeria.
Funghi, Sannegårdens Pizzeria.Foto: Evelina Segerqvist

Sannegårdens Pizzeria

Betyg: 3.

Pris: 83 kronor. Pizzan finns på menyn.

Panelens utlåtande: En relativt stabil pizza med bra ostsmak, men aningen blek tomatsås. Innehöll rikligt med champinjoner, vilket panelen uppskattade. Botten och kanterna var dock inte tillräckligt krispiga för panelens smak.

Övriga kommentarer: Plus i kanten för den kryddiga och goda pizzasalladen.

Funghi, Pizzeria Adriatic.
Funghi, Pizzeria Adriatic.Foto: Evelina Segerqvist

Pizzeria Adriatic

Annons

Betyg: 2.

Pris: 75 kronor*. Pizzan finns inte på menyn.

Panelens utlåtande: Sämst botten enligt panelen, som ansåg att den var degig och seg. Utseendet fick heller inte toppbetyg, då den hade en rödaktig ton och innehöll för lite svamp. Däremot var tomatsåsen godkänd.

Övriga kommentarer: Enda pizzasalladen med inslag av paprikabitar, dock med en aningen märklig bismak.

*Baserat på priset på Capricciosa.

Funghi, Sibylla.
Funghi, Sibylla.Foto: Evelina Segerqvist

Sibylla

Betyg: 2.

Pris: 85 kronor. Pizzan finns på menyn.

Panelens utlåtande: Den utseendemässigt kanske svagaste Funghin, med en aningen grå ton. Rikligt med oregano på toppen uppskattades dock av panelmedlemmarna, som samtidigt förfärades över att champinjonerna verkade vara placerade under osten – vilket gjorde pizzan blöt och vattnig.

Övriga kommentarer: Testets blekaste tillika sämsta pizzasallad med tydlig smak av vinäger.

Kebabpizza

Kebabpizza, Pizza Palace.
Kebabpizza, Pizza Palace.Foto: Evelina Segerqvist
Annons

Pizza Palace

Betyg: 4.

Pris: 95 kronor.

Innehåll*: Kebabkött, champinjoner, lök, kebabsås.

Panelens utlåtande: Den gyllene medelvägen i kebabvärlden, tyckte en av panelmedlemmarna. En annan var stormförtjust i proportionerna mellan kött och sås, samt smaken på den senare. Helt klart en av de godaste kebabpizzorna i testet. Feferoni som topping hade gjort Palace till den självklara vinnaren, men avsaknaden av den gör att de får dela förstaplatsen med en konkurrent.

*Innehållet på samtliga pizzor baseras på pizzeriornas egen beskrivning.

Kebabpizza, Sibylla.
Kebabpizza, Sibylla.Foto: Evelina Segerqvist

Sibylla

Betyg: 4.

Pris: 105 kronor.

Innehåll: Tomat, ost, kebabkött, champinjoner, lök, kebabsås.

Annons

Panelens utlåtande: Ett riktigt resolut bidrag på kebabfronten, tyckte panelen. Tunn men ändå spänstig botten med god tomatsås ovanpå. Köttet var skuret i något större bitar, men bjöd tyvärr inte på någon större smaksensation. I övrigt ett stabilt bidrag som tillsammans med Pizza Palace kniper förstaplatsen.

Kebabpizza, Nattkröken.
Kebabpizza, Nattkröken.Foto: Evelina Segerqvist

Nattkröken

Betyg: 3.

Pris: 85 kronor.

Innehåll: Kebabkött, kebabsås, feferoni.

Panelens utlåtande: Även på kebabsidan levererade Nattkröken den utan tvekan största pizzan. Smakmässigt gör den en trygg och säker insats. Röda inslag hintade om en stark sås – men i själva verket visade den sig vara aningen blek, vilket gjorde panelmedlemmarna något besvikna.

Kebabpizza, Pizzeria Adriatic.
Kebabpizza, Pizzeria Adriatic.Foto: Evelina Segerqvist

Pizzeria Adriatic

Betyg: 3.

Pris: 80 kronor.

Innehåll: Kebabkött, lök, champinjoner, kebabsås, peperoni.

Annons

Panelens utlåtande: En fröjd för ögat med snyggt upplagd sås i spiralform. Kebaben har tagit lite smak av feferonin, men såsen var lagom stark och förekom i riklig mängd. Aningen seg botten – däremot var kanterna krispiga.

Kebabpizza, Sannegårdens Pizzeria.
Kebabpizza, Sannegårdens Pizzeria.

Sannegårdens Pizzeria

Betyg: 3.

Pris: 93 kronor.

Innehåll: Kebabkött, feferoni, kebabsås.

Panelens utlåtande: Lite för snålt med sås, vilket medförde ett aningen torrt intryck. Såsen påminner dessutom lite mer om majonnäs än sedvanlig kebabsås. Fint strimlad kebab, god ost, men lite för tunn och degig botten.

Notering: Såsen följde med vid sidan av och fick appliceras av testledaren.

Kebabpizza, Pizzeria Rhodos.
Kebabpizza, Pizzeria Rhodos.Foto: Evelina Segerqvist

Pizzeria Rhodos

Betyg: 3.

Pris: 110 kronor.

Annons

Innehåll: Kebabkött, feferoni, kebabsås.

Panelens utlåtande: Testets minsta, men även sås-rikaste pizza – en jackpot för den som gillar en riktigt saftig kebabpizza. Smaken på såsen var dock föremål för diskussion, då den ansågs såväl intetsägande som lite för söt. Degen gav lite halvfabrikatskänsla och framstod som lite mjölig i smaken.

Kebabpizza, Pizzeria Jamaica.
Kebabpizza, Pizzeria Jamaica.Foto: Evelina Segerqvist

Pizzeria Jamaica

Betyg: 2.

Pris: 95 kronor.

Innehåll: Kebabkött, feferoni, kebabsås.

Panelens utlåtande: Helt klart den sämsta kebabpizzan enligt panelen. Såsen hade skurit sig och var slarvigt upphälld. En av panelmedlemmarna tyckte att den påminde mer om en olyckshändelse än en kebabpizza. Köttet var aningen segt och kanterna nästan obefintliga. Den frasiga bottnen räddar den från ett underkänt betyg.

Totalt utgjordes panelen av sju medlemmar, samtliga är medarbetare på Ulricehamns Tidning.
Totalt utgjordes panelen av sju medlemmar, samtliga är medarbetare på Ulricehamns Tidning.Foto: Evelina Segerqvist
fakta

Så här gick testet till

• Provsmakningen genomfördes som blindtest.

• Panelen bestod av totalt sju medlemmar, som alla bedömde pizzorna utifrån kriterier som smak, konsistens och utseende.

• Utifrån kriterierna fick varje enskild panelmedlem betygssätta pizzorna på en skala mellan ett och fem, där ett var lägst och fem var högst. Poängen räknades sedan samman till ett medelvärde som fick utgöra det slutgiltiga betyget.

Panelmedlemmen Jakob Romeborn var den enda som valde att förtära pizzan på det klassiska viset – med händerna.
Panelmedlemmen Jakob Romeborn var den enda som valde att förtära pizzan på det klassiska viset – med händerna.Foto: Evelina Segerqvist
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons