Nyheter

Stort kulturbidrag även till Årås

Bygdegårdsföreningen Årås kvarn får 100 000 kronor ur en kunglig fond. Pengarna ska gå till att restaurera den 200 år gamla herrgårdsbyggnaden.
Nyheter • Publicerad 27 december 2014

UT berättade i förra veckan om att pengar delats ut till Ulricehamns kommun för bevarande av stugorna i Stadsparken. Även i kommunens norra delar regnar kungliga kronor över kulturmiljöbevarande åtgärder.

I höst skickade Bygdegårdsföreningen Årås kvarn in en ansökan om bidrag ur Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur. En stiftelse som vill främja vård av svenska kulturminnen. Bygdegårdsföreningen är i behov av pengar för att renovera den gamla herrgårdsbyggnaden vid Årås kvarn. Kostnaderna för att få den i brukligt skick beräknas till 850 000 kronor. Men bidraget blev inte så stort som föreningen hoppats.

– Vi förstår att pengarna ska fördelas på många. 100 000 är ett välkommet bidrag och är större än vad de normalt ger på en gång. Vi mättar mun efter matsäck, säger Jens Böhn, ordförande i föreningen.

Årås kvarn var tidigare säteri. Dess huvudbyggnad fördes upp på 1400-talet men brann ner 1792. Senare kunde den återuppbyggas till nuvarande utseende. Bygdegårdsföreningen startade 1983 med att köpa kvarnen, men sedan 2011 äger de samtliga byggnader tillhörande säteriet. I dag driver de vandrarhem och hyr ut lokaler i den gamla kvarnen. Men de behöver göra mer.

– Ingenting i herrgårdsbyggnaden är användbart nu och det kostar att bara ha den stående. Vi vill så snart som möjligt kunna hyra ut även den, säger Jens Böhn.

Föreningen har två år på sig att genomföra projektet som de fått bidrag till. I dagarna ska styrelsen besluta om vad som ska prioriteras.

– För tillfället är det mellanvåningen som kräver minst arbete och det är den vi hoppas kunna renovera snart.

Axel Kallenius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.